c S
Novice, tednik koroških Slovencev, še naprej v težavah 27.09.2018 07:22 Celovec, 26. septembra (STA) - Novice, tednik koroških Slovencev, so še naprej v težavah. Zaradi finančnih težav bodo Novice sedaj izhajale le štirinajstdnevno, uredniki pa bodo zaposleni le še polovično. Navedena ukrepa naj bi zaenkrat veljala do konec leta.

V tem času naj bi založnik Slomedia poskušal najti pogoje, ki bi omogočali primerne in dostojne okvire za nemoteno izhajanje tednika.

Kot je objavljeno na spletni strani slovenskega sporeda ORF, sta razloga za takšen ukrep med drugim dejstvi, da so sredstva iz Slovenije manjša od pričakovanj in da Avstrija skupni časopis slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem podpira zelo skromno.

"Brez dodatnih finančnih sredstev je običajno, tedensko izhajanje časopisa nemogoče," je ob tem pojasnil eden od poslovodij Marko Oraže.

Kot danes poroča časnik Večer, je Slovenija za tednik doslej namenila okoli 160.000 ali 170.000 evrov, Avstrija pa 10.000 evrov. Na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu so še navedli, da je Slovenija med letoma 2004 in 2017 za Novice namenila 4,15 milijona evrov, Avstrija v istem obdobju 569.899 evrov. Urad naj bi Novicam sedaj že namenil 15.000 evrov dodatne pomoči.

Novice izhajajo v Celovcu. Doslej so izhajale tedensko ob petkih na 16, 20 ali 24 straneh in dosegle velik del Slovencev na avstrijskem Koroškem, Štajerskem in Dunaju kakor tudi prijatelje v Sloveniji in zamejstvu. Založnik Slomedia je v lasti dveh krovnih organizacij koroških Slovencev, Zveze slovenskih organizacij in Narodnega sveta koroških Slovencev.