c S
Evropske borze večinoma z rastjo; evro in nafta cenejša 27.09.2018 07:22 London/Frankfurt/Pariz, 26. septembra (STA) - Na svetovnih borzah je danes dogajanje narekovalo pričakovanje potez ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed). Ta naj bi čez slabi dve uri razglasila zvišanje ključne obrestne mere, tretje v letošnjem letu. Tečaji delnic na evropskih borzah so večinoma beležili skromno rast, tečaj evra pa je upadel.

Ameriška centralna banka danes končuje dvodnevno zasedanje, od katerega vsi analitiki pričakujejo, da bo prineslo že tretje zvišanje ključne obrestne mere letos. Ta je trenutno na ravni od 1,75 do 2,0 odstotka, pričakovati pa je dvig za 0,25 odstotne točke.

Ob precejšnji gotovosti glede tokratnega zvišanja obrestne mere pa so vlagatelji bolj radovedni glede namigov, ki jih bo prvi mož Feda Jerome Powell morda podal v zvezi z gibanjem obrestnih mer v prihodnjih mesecih.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,39 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,09 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,61 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,05 odstotka.

Pridobil je tudi indeks SMI v Zürichu, ki se je povzpel 0,65 odstotka višje. Na Dunaju se je medtem indeks ATX znižal za 0,12 odstotka, v Milanu pa je indeks FTSE MIB zabeležil 0,10-odstotni zdrs.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,18 odstotka višji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,24 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,33-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,175 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,22 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1737 dolarja (v torek pri 1,1777 dolarja).

Nafta se je nekoliko pocenila, čeprav cene ostajajo na visokih ravneh. Vlagatelje skrbi predvsem, da bi se zaloge nafte na trgu občutno zmanjšale, potem ko bodo novembra v veljavo stopile ameriške sankcije proti Iranu.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 71,69 dolarja, kar je 59 centov manj kot v torek. V Londonu so se novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 54 centov na 81,33 dolarja.