c S
Poslovanje ljubljanske nevrološke in pediatrične klinike boljše od načrtovanega, a še vedno z izgubo 27.09.2018 07:27 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na današnji seji, ki še poteka, obravnaval tudi poročili o poslovanju nevrološke in pediatrične klinike v prvih šestih mesecih letos. Obe kliniki po besedah predsednika sveta Jožeta Golobiča poslujeta boljše od finančnega načrta za leto 2018, a še vedno z izgubo.

Golobič je med sejo sveta ljubljanskega UKC v izjavi za medije tudi pojasnil, da je pediatrična klinika v prvem polletju letos zabeležila okoli štiri milijone evrov izgube, nevrološka klinika pa je v enakem obdobju ustvarila za okoli dva milijona evrov primanjkljaja.

Generalni direktor UKC Aleš Šabeder pa je v zvezi s tem opozoril, da je največji problem nevrološke klinike preseganje s pogodbo dogovorjenega hospitalnega in ambulantnega programa. Število bolnikov in potrebe po zdravljenju se po njegovih besedah povečujejo, neplačanega programa pa je za več kot 860.000 evrov.

Tudi pediatrična klinika vsako leto zdravi več otrok, kot ji plača zavod za zdravstveno zavarovanje, je dodal Šebeder. Zato bodo po njegovih besedah ključni ukrepi za uspešnost sanacije prenova modela plačevanja ambulantnih storitev, pravilno obračunavanje storitev ter nadzor nad stroški in priprava novih programov.

Šabeder je v izjavi za medije še spomnil, da se je vodstvo ljubljanskega UKC v prejšnjem tednu srečalo z novim ministrom za zdravje Samom Fakinom. Ključne teme pogovora so bile poslovanje UKC, sanacijski ukrepi in Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB).

"Sestanek je bil posvetovalne narave in zato ni prinesel konkretnih sklepov o programu otroške kardiologije," je pojasnil Šabeder. O sodelovanju med UKC in NIOSB pa je dejal, da so z vodstvom inštituta v stikih, "vendar aktivnosti trenutno stojijo".

V zvezi s programom otroške kardiologije je Šabeder še navedel, da so ravnokar v teku pogovori o podaljšanju pogodbe s češkimi kirurgi za predvidoma eno leto. Tudi znotraj UKC po njegovih besedah potekajo pogovori s kirurgi, ki bi bili pripravljeni sodelovati v programu in se izobraževati pod mentorstvom čeških kolegov.

Sicer se bo svet ljubljanskega UKC v nadaljevanju današnje seje seznanil z analizo odstopanj v poslovanju UKC v prvem polletju letos v primerjavi s finančnim načrtom za leto 2018. Po Šabedrovih besedah so se z svetom zavoda že dogovorili, da bodo uvedli še dodatne sanacijske ukrepe s ciljem, da se čim bolj približajo načrtu.