c S
Kitajska namerava znižati uvozne carine na nekatero blago 26.09.2018 16:07 Peking, 26. septembra (STA) - Z namenom razbremenitve domačega gospodarstva, ki ga je prizadel trgovinski spor z ZDA, namerava Kitajska po poročanju medijev znižati uvozne carine na določeno blago. S 1. novembrom je predvideno znižanje carin na številne izdelke, med njimi stroje, papir, tekstil in gradbeni material, je danes poročal kitajski državni radio.

Znižanje carin naj bi bilo predvideno za več kot 1500 vrst izdelkov, ki se uvažajo na Kitajsko, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. S tem naj bi kitajske potrošnike in podjetja razbremenili za približno 60 milijard juanov (7,4 milijarde evrov).

Splošna carinska stopnja za določene stroje se bo znižala z 12,2 na 8,8 odstotka, za izdelke iz tekstila in gradbeni material z 11,5 na 8,4 odstotka, za papirne in še nekatere druge izdelke pa s 6,6 na 5,4 odstotka, je poročal radio.

V skladu s pravili Svetovne trgovinske organizacije mora biti vsako znižanje carin enakovredno ponujeno vsem državam, vendar pa bodo za blago, ki v državo prihaja iz ZDA, še naprej veljali povračilni ukrepi, ki jih je Kitajska sprejela v odgovor na ukrepe ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Washington in Peking se v okviru zaostrovanja trgovinskega spora v zadnjem času medsebojno obmetavata z dodatnimi carinami na vedno širšo paleto uvoženih izdelkov.