c S
Sindikat papirne dejavnosti zaostruje zahteve glede zvišanja plač 26.09.2018 11:47 Ljubljana, 26. septembra (STA) - V Sindikatu papirne dejavnosti Slovenije so soglasno sklenili, da v pogajanjih z delodajalsko stranjo zaostrijo svoje zahteve. Namesto dosedanje zahteve po 4,8-odstotnem dvigu najnižjih osnovnih plač bodo odslej zahtevali petodstotni dvig plač vseh zaposlenih. Pristopili so tudi k zbiranju podpisov podpore zaostrovanju sindikalnih aktivnosti.

Položaj v dejavnosti in sindikalne zahteve je danes na novinarski konferenci v Ljubljani predstavil Jakob Počivavšek, predsednik konfederacije sindikatov Pergam, pod okriljem katere deluje tudi sindikat papirne dejavnosti. Papirna in papirno-predelovalna dejavnost sta po njegovih besedah pomembni dejavnosti v slovenskem gospodarstvu. Papirnice predstavljajo pomembne izvoznike, glede na svoj izdelek imajo velik potencial za rast in razvoj, hkrati pa so pomembni zaposlovalci.

Delavci na drugi strani delo po njegovih besedah opravljajo v izjemno težkih pogojih, saj proizvodnja poteka neprekinjeno, v vlažnih prostorih, pri visokih temperaturah, v hrupu in prahu.

V papirnicah, ki ustavijo približno dve tretjini prihodkov celotne dejavnosti, znaša dodana vrednost na zaposlenega več kot 50.000 evrov, kar je več od povprečja. Leta 2017 je bil neto čisti dobiček v dejavnosti 21,2 milijona evrov. Na drugi strani pa je rast stroškov dela v zadnjih letih zaostajala za rastjo prihodkov panoge. Prav tako je vse od leta 2010 do leta 2016 upadalo število zaposlenih, tudi danes je bistveno nižje kot pred osmimi leti.

Kot je spomnil Počivavšek, so v sindikatu že lani opozorili na to, da je treba začeti zmanjševati razkorak med najnižjimi osnovnimi plačami po kolektivni pogodbi, minimalno plačo in dejanskimi plačami, ki jih izplačujejo podjetja. Takrat so se z delodajalci dogovorili, da bi se letos začeli dogovarjati o dvigu plač po kolektivni pogodbi, ki bi začel veljati prihodnje leto.

Najnižja osnovna plača v prvem tarifnem razredu v dejavnosti znaša 459,02 evra, na raven minimalne plače pa pride po kolektivni pogodbi šele plača v šestem tarifnem razredu. Dejanske plače v podjetjih so sicer višje, toda to je številka, o kateri se pogovarjajo, je povedal.

Zato je sindikat na delodajalsko stran naslovil predlog za dvig najnižjih osnovnih plač v višini 4,8 odstotka. Predstavili so ga tudi na petkovih pogajanjih, vendar pa ga je delodajalska stran v celoti zavrnila. Po oceni Počivavška je delodajalska stran s tem pokazala, da svojih zavez in kolektivnega dogovarjanja ne jemlje resno ter da nastopa "skrajno dvolično". Napovedujejo namreč nov plačni model s sistemom usklajevanja plač, vezanega na inflacijo, na drugi strani pa nasprotujejo kakršnemu koli usklajevanju, je opomnil.

Sindikat je zato na seji, ki je potekala od minulega petka do ponedeljka, soglašal, da svoje zahteve zaostri. O obliki sindikalnih akcij bo sindikat po napovedi Počivavška odločal po 5. oktobru. Do tedaj bodo namreč po podjetjih še zbirali podpise podpore zaostrovanju aktivnosti. So pa obenem delodajalsko stran pozvali, naj jim posreduje morebiten nov predlog.

Predsednica Sindikata papirne dejavnosti Slovenije Nives Hrovat je dodala, da so z zbiranjem podpisov začeli v torek in jih v dveh urah zbrali že več sto. "Zaposlenim je dovolj tega, da za delavce vedno zmanjka denarja," je poudarila.

Kot je izpostavil Stane Klanšek, ki sindikat zastopa v podjetju Radeče papir nova, so v njihovi dejavnosti očitno individualne in minimalne plače. Po podjetjih je vse več delavcev z minimalno plačo, ko se iščejo vodilni kadri, pa denar za njihove plače in bonitete ni nikoli težava.

Generalni sekretar Pergama Aljoša Čeč pa je opozoril, da se bo s ponovnim dvigom minimalne plače prvi tarifni razred v panogi že približal polovici minimalne plače, namesto da bi ta razkorak zmanjševali.