c S
Na Severnoprimorskem bo le en center za socialno delo 26.09.2018 07:21 Nova Gorica, 25. septembra (STA) - V začetku oktobra bo v Sloveniji zaživela reorganizacija centrov za socialno delo, dosedanjih 62 centrov bo nadomestilo 16 regijskih centrov. Tako bo na območju severnoprimorske regije namesto dosedanjih štirih zaživel en regijski center s sedežem v Novi Gorici. Kljub temu pa se po zatrjevanju odgovornih za uporabnike ne bo nič spremenilo.

Prav nasprotno, saj se dosedanjim štirim centrom, ki v obliki pisarn ostajajo v Idriji, Tolminu, Ajdovščini in Novi Gorici, pridružujejo še tri pisarne v Kobaridu, Bovcu in Cerknem, je na današnji novinarski konferenci povedala v. d. direktorice novega regijskega centra Patricija Može.

"Reorganizacija vsebuje le organizacijske spremembe in ne vsebinskih. Pravzaprav je podlaga za vsebinske spremembe, ki bodo v prihodnosti sledile kot nadgradnja sedanjim centrom," je povedala Možetova in dodala, da pri delu v enotah ni bistvenih sprememb in ostajajo povezovalke z lokalnimi skupnostmi.

Na območju Centra za socialno delo Severna Primorska bodo združili pod eno organizacijo skupne splošne službe, kot so finančno-računovodska, administrativno-tehnična in kadrovsko-pravna služba, skupne strokovne službe in služba za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Dosedanje direktorice štirih centrov pa ostajajo zaposlene kot pomočnice direktorice regijskega centra.

Vsi zaposleni, skupno jih bo v centru okrog 100, bodo prejeli nove pogodbe o zaposlitvi pri novem delodajalcu.

Nekaj novosti za uporabnike različnih pravic pa vendarle bo. Z novim letom jim namreč ne bo več treba oddajati vlog za prejemanje letnih pravic, kot so otroški dodatek, subvencije za vrtec, malice, kosila ali državna štipendija. Center za socialno delo bo sam po uradni dolžnosti izvedel postopek preverjanja tistih letnih pravic, ki se bodo iztekale v tistem mesecu.

Del reorganizacije je tudi uvedba dokumentnega sistema, s katerim bo na daljše časovno obdobje razbremenjen tehnično-administrativni kader in ki bo delavcem na CSD omogočal e-preglednost dokumentnega gradiva.

Predvsem pa je pomembno, da bodo na tak način razbremenili socialne delavce, ki se bodo tako lahko bolj posvetili svojemu delu, je še poudarila Možetova in dodala: "Naš namen je, da z intenzivnejšo prisotnostjo v lokalnem okolju natančneje spremljamo socialni položaj predvsem ranljivih skupin prebivalstva in predlagamo ukrepe, ki jih v ta namen lahko sprejemajo in organizirajo lokalne skupnosti."