c S
Fakinova izbira za državno sekretarko Pia Vračko 26.09.2018 07:22 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Po neuradnih informacijah bo minister za zdravje Samo Fakin v četrtek vladi v imenovanje za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje predlagal Pio Vračko. Vračkova po na spletu dosegljivih informacijah na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje od leta 2014 vodi program preprečevanja in obvladovanja kroničnih nenalezljivih bolezni.

Kot je med drugim zapisano v življenjepisu Vračkove na spletni strani Fakultete za zdravstvo Angele Boškin, s katero sodeluje kot visokošolska učiteljica, Vračkova akademsko in strokovno deluje na področjih ekonomskih, socialnih in okoljskih determinant zdravja v povezavi s trajnostnim razvojem, s posebnim zanimanjem za krepitev zdravja.

V sodelovanju z ministrstvom za zdravje in pisarno Svetovne zdravstvene organizacije koordinira proces ocenjevanja ključnih funkcij javnega zdravja v Sloveniji. Z ministrstvom je sodelovala tudi pri pripravi resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025.

Da bo v četrtek predlagal vladi v sprejem enega državnega sekretarja, je Fakin potrdil tudi v intervjuju za STA, a imena še ni želel razkriti, saj si želi, da bi šlo najprej čez vladno sito. Je pa dejal, da je dobre kandidate "težko dobiti".

Ob sestavljanju koalicije pod okriljem Marjana Šarca je bila sicer precej dolgo aktualna ideja, po kateri bi ministrstvo za zdravje dobilo štiri državne sekretarje, po enega iz vsake stranke, ki so v vladi z LMŠ. Tako bi skupaj s Fakinom, ki spada v kvoto LMŠ, odgovornost za reševanje zdravstva nosila cela koalicija. A je Fakin po informacijah STA vztrajal, da si bo državne sekretarje na ministrstvu izbral sam. Vračkova sicer naj ne bi bila izbrana po strankarski, pač pa izključno po strokovni liniji.

Intervju s Fakinom, v katerem je med drugim spregovoril o načrtih za reševanje težav na otroški srčni kirurgiji in dolgih čakalnih vrst v zdravstvu, bo objavljen v sredo.