c S
DZ osem ur o predlogih ukrepov za podjetnike 26.09.2018 07:29 Ljubljana, 26. septembra (STA) - DZ bo na današnji izredni seji razpravljal o predlogih ukrepov na gospodarskem področju, zapisanih v koalicijski pogodbi vlade. Za razpravo o ukrepih, ki so po oceni opozicije škodljivi in uničujoči za slovenske podjetnike, so si poslanci vzeli osem ur časa. Najprej pa bodo potrdili mandate petim novim kolegom v poslanskih klopeh.

O ukrepih iz koalicijske pogodbe na gospodarskem področju je na zahtevo poslancev SDS, NSi in SNS že v torek razpravljal odbor DZ za gospodarstvo. Predlagatelji so opozarjali, da koalicijska pogodba prinaša predvsem nerazumne dodatne nove obdavčitve za gospodarstvo, zato je med podjetniki vzbudila začudenje in ogorčenje. Če bodo predlagani ukrepi sprejeti, lahko resno ogrozijo slovensko gospodarstvo, posledično pa tudi blaginjo državljanov.

Predstavniki vlade so zatrdili, da sprememb brez dogovora ne bo. Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman je zagotovila, da so v koalicijski pogodbi navedene usmeritve in ne konkretni ukrepi. "Ne bo ukrepov, ki bi zmanjševali konkurenčnost slovenskega gospodarstva, nič ne bo sprejeto čez noč," pa je dejal Aleš Cantarutti z gospodarskega ministrstva.

Na koncu štiriurne razprave odbor ni podprl priporočila o skupnem oblikovanju nove vsebine koalicijske pogodbe z gospodarskimi organizacijami.

Najprej pa bo DZ potrdil mandate petim novim poslancem, ki bodo v poslanske klopi sedli namesto poslancev, ki so zasedli ministrske položaje.