c S
Počivalšek ustanovil posvetovalni organ za vladne ukrepe v pristojnosti ministrstva 25.09.2018 11:34 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Na pobudo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je bil ustanovljen strokovni svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje. Deloval bo kot posvetovalni organ o predlaganih in potrebnih ukrepih vlade, ki sodijo v pristojnost ministrstva. V strokovnem svetu bodo poleg predstavnikov ministrstva tudi predsedniki gospodarskih združenj.

Kot so danes sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo svet deloval kot strokovno-posvetovalni organ ministra za obravnavo posameznih vprašanj, svetovanje in nudenje strokovne pomoči, vse vezano na vzpostavitev konkurenčnega in stabilnega poslovnega okolja.

"Posvetovali se bomo predvsem o temah, ki sodijo v moj resor, predvidevam pa, da bomo kdaj načeli tudi kakšno temo, povezano z delovnopravno zakonodajo ali davki. Takrat bom z veseljem stališča gospodarstva prenesel kolegom v vladi," je ob tem povedal minister Počivalšek, ki prvo sejo sveta pričakuje že v začetku oktobra.

Strokovnemu svetu bo predsedoval Počivalšek, državni sekretar Aleš Cantarutti pa bo opravljal funkcijo namestnika predsednika strokovnega sveta. S strani ministrstva bodo člani sveta še vsi generalni direktorji direktoratov na gospodarskem ministrstvu in vodja pravne službe ministrstva, v njem pa bodo sedeli še predsednik in generalna direktorica GZS Boštjan Gorjup in Sonja Šmuc, predsednik in direktor OZS Branko Meh in Danijel Lamperger, predsednica trgovinske zbornice Marija Lah in izvršna direktorica zbornice Mija Lapornik, predsednik SBC Marjan Batagelj in izvršni direktor poslovnega kluba Goran Novković ter predsednik in generalni sekretar združenja delodajalcev Marjan Trobiš in Jože Smole.

Koalicijska pogodba, še posebej zaveza, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent vključilo v osnovo za odmero dohodnine, je močno razburila podjetnike, ki so v strahu pred spremembami začeli razmišljati celo o selitvi v tujino in izplačilu kapitalskih dobičkov.

Na zapisano v koalicijski pogodbi so se kritično odzvali tudi v opoziciji, kjer so v zvezi s tem zahtevali razpravo v DZ. Tako bo o koalicijskih načrtih že danes razpravljal odbor DZ za gospodarstvo, v sredo pa bodo o tem spregovorili še na izredni seji DZ.

V SDS, NSi in SNS želijo, da DZ vladi in koalicijskim strankam priporoči, naj sprejme poziv gospodarskih organizacij k oblikovanju socialnega dialoga in skupnemu dogovoru o novi vsebini koalicijske pogodbe. Ta naj bo takšna, da ne bo uničevala in zavirala gospodarskega razvoja Slovenije.

Vlada je sicer pred današnjo sejo odbora za gospodarstvo zagotovila, da bo rešitve iskala v konstruktivnem dialogu z gospodarstveniki in vsemi drugimi deležniki.

V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) so začeli zbirati celo podpise pod peticijo z naslovom Za podjetno Slovenijo. Peticijo je doslej podpisalo več kot 2000 podjetij in podjetnikov, iz poslovnega kluba pa so danes sporočili, da se podpori pridružujejo nove organizacije, med njimi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Slovenski podjetniški sklad, Ljubljanski univerzitetni inkubator. Podpisov državljanov je že skoraj 6000.