c S
Vrhniška občina se bo v zvezi s Kemisom pritožila na upravno sodišče 25.09.2018 09:58 Vrhnika/Ljubljana, 25. septembra (STA) - Potem ko je gradbeni inšpektorat v ponovnem odločanju zavrnil zahtevo vrhniške občine, ki želi biti v postopku zoper Kemis stranka v postopku, se bo občina pritožila na upravno sodišče, je danes poročal Dnevnik. Zgodba se tako znova seli na upravno sodišče, ki bo verjetno tokrat samo odločilo, ali bo občina stranka v postopku.

Novembra bo minilo leto dni, odkar je vrhniška občina od gradbene inšpekcije zahtevala, naj jo kot stransko udeleženko vključi v svoj postopek zoper Kemis. Občino je inšpektorat oziroma ministrstvo za okolje in prostor sprva zavrnilo na obeh stopnjah, nato pa je Vrhničanom v prid odločilo upravno sodišče, ki je primer vrnilo v ponovno odločanje.

Gradbeni inšpektorat je nato v ponovnem odločanju znova zavrnil zahtevo občine, na začetku septembra pa mu je pritrdil še upravni organ druge stopnje, to je ministrstvo za okolje in prostor. Inšpektorica je odločila, da vrhniška občina v nasprotju z mnenjem sodišča nima pravnega interesa oziroma tako imenovane neposredne osebne koristi, po kateri bi lahko postala stranka v postopku.

Bistveni del sodbe upravnega sodišča je po poročanju Dnevnika inšpektorica izpodbijala s trditvijo, da v inšpekcijskem postopku, v katerem bi bila Občina Vrhnika rada stranka v postopku, sploh ne ugotavljajo, ali bi moral Kemis pridobiti gradbeno dovoljenje ali ne, ampak da nadzirajo le uporabo dela objekta, saniranega po lanskem požaru v skladu z zakonom o graditvi objektov.

Zgodba se po pritožbi občine znova seli na upravno sodišče, ki pa bo tokrat najverjetneje samo odločalo, ali je vrhniška občina stranka v postopku ali ne. Ko je odločalo prvič, je med drugim zapisalo, da gre za specifično situacijo, ko se v inšpekcijskem postopku ugotavlja, ali je za sanacijo v požaru poškodovanega objekta treba pridobiti gradbeno dovoljenje.

Sodišče je izpostavilo vprašanje, ali je Kemis upravičeno obnavljal brez gradbenega dovoljenja ali ne. Toda odgovora na to vprašanje Vrhničani, ki ves čas trdijo, da Kemis ne bi smel obnavljati brez gradbenega dovoljenja, še vedno nimajo. Nanj bo očitno moralo odgovoriti upravno sodišče, še piše Dnevnik.