c S
Svetovni dan turizma letos v znamenju digitalne preobrazbe 25.09.2018 09:08 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Svetovni dan turizma, ki ga obeležujemo v četrtek, bo letos v ospredje postavil turizem in digitalno preobrazbo, saj razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij močno vpliva tudi na turistični sektor. Od podjetij v gostinski nastanitveni dejavnosti z najmanj 10 zaposlenimi jih je rezervacije prek spletnih strani lani prejemalo 65 odstotkov.

Napredek na digitalnem področju, ki bo letos med drugim v ospredju, je v zadnjih letih precej preobrazil način preživljanja počitnic in po drugi strani način trženja turističnih produktov.

Z vidika uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) sodijo podjetja v gostinski nastanitveni dejavnosti med naprednejša. Med podjetji v Sloveniji z vsaj 10 zaposlenimi jih je leta 2017 lastno spletno stran imelo 83 odstotkov, v gostinski nastanitveni dejavnosti pa 94 odstotkov, kažejo podatki statističnega urada.

Okoli 92 odstotkov podjetij s spletno stranjo jih je zaradi poslovanja v mednarodnem okolju imelo spletno stran prevedeno v več jezikov. Rezervacije je prek spletne strani prejemalo 19 odstotkov vseh podjetij z vsaj 10 zaposlenimi, med podjetji v gostinski nastanitveni dejavnosti pa je bilo takih kar 65 odstotkov.

Družbena omrežja je lani uporabljalo 84 odstotkov podjetij v gostinski nastanitveni dejavnosti. Večina jih je uporabljala za oblikovanje celostne podobe podjetja ali trženje izdelkov ali storitev (87 odstotkov) in za pridobivanje mnenj ali za odgovarjanje na mnenja in ocene strank (73 odstotkov).

Podjetja v gostinski nastanitveni dejavnosti z najmanj 10 zaposlenimi so v letu 2016 z rezervacijami prek spletnih strani ustvarila 15 odstotkov prihodkov. 62 odstotkov teh prihodkov so ustvarila z rezervacijami, prejetimi prek posredniških platform, 38 odstotkov pa z rezervacijami, prejetimi prek lastne spletne strani.

Vse več pomoči IKT tudi pri organizaciji potovanj

Okoli 82 odstotkov tujih turistov, ki so julija ali avgusta 2015 obiskali Slovenijo in bili nastanjeni v hotelu ali kampu, je pri organizaciji potovanja uporabilo internet. Največ jih je uporabljalo internet za pridobitev informacij v zvezi s potovanjem (48 odstotkov), za rezervacijo prenočišča (29 odstotkov) in za plačilo prenočišča (7 odstotkov).

Več kot petina tujih turistov je kot vir informacij za obisk Slovenije navedla spletne strani Slovenije ali krajev v Sloveniji, osem odstotkov pa se jih je o Sloveniji informiralo prek družbenih omrežij.

Tuji turisti so sicer v Sloveniji lani ustvarili skoraj 8,6 milijona prenočitev, kar je 17 odstotkov več kot leta 2016. Po podatkih Banke Slovenije je turistični priliv oz. izvoz potovanj v letu 2017 znašal 2,39 milijarde evrov ali 9 odstotkov več kot v letu 2016.

STO: Tehnologija mora podpreti in ne nadvladati turističnih vsebin

Pomen tehnologije za razvoj turizma je v pogovoru za STA v začetku meseca izpostavila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak, ki pa je poudarila, da mora v ospredju ostati vsebina, ki je tehnologija ne sme nadvladati.

Nove tehnologije danes pomenijo revolucijo v tem, kako oblikovati atraktivne turistične ponudbe, doživetja, kako ohranjati naravno kulturno dediščino, kako povečati dostopnost tega produkta in optimalno povezati ponudnike, je prepričana Pakova.

Slovenija ima na področju povezovanja tehnologije s turizmom in kulturno dediščino po njenem mnenju velik potencial. "Smo dežela startupov, tudi na področju tehnologije podatkovnih blokov smo se odlično izkazali," je izpostavila.

Uradni dogodki tokrat v Budimpešti

Svetovni dan turizma na pobudo Svetovne turistične organizacije (UNWTO) 27. septembra zaznamujemo od leta 1979. Uradne dogodke ob svetovnem dnevu turizma bo letos gostila madžarska prestolnica Budimpešta. Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI bo Budimpeški turistični center koordiniral dogodke UNWTO, ob tem pa organiziral še 46 svojih.

V Sloveniji vrsto dogodkov med drugim pripravljata Portorož in Piran. V dneh do sobote se med drugim obetajo slavnostna podelitev Grba odličnosti v turizmu, dan odprtih vrat portoroškega letališča, brezplačni ogledi Pirana in piranskega zaledja ter okrogla miza o izzivih v športnem turizmu.