c S
Cene nafte z rastjo, brent na najvišji ravni v štirih letih 25.09.2018 09:05 Singapur, 25. septembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zadržale na visokih ravneh z začetka tedna. Cena nafte brent je v ponedeljek dosegla najvišjo raven v zadnji štirih letih, blizu katere ostaja tudi danes.

Zjutraj je bilo treba za 159-litrski sod nafte brent za dobavo novembra odšteti 81,40 dolarja, kar je praktično enako kot v ponedeljek. Sod zahodnoteksaške nafte z oktobrskim dobavnim rokom je stal 72,19 dolarja, kar je 11 centov več.

Cene nafte so se v ponedeljek občutno zvišale, potem ko se je naftni kartel Opec z drugimi velikimi proizvajalkami, tudi Rusijo, konec tedna dogovoril o podaljšanju omejitve proizvodnje nafte. S tem naftne proizvajalke niso prisluhnile ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki zahteva zvišanje proizvodnje in posledično nižje cene črnega zlata.

Na trgu se je sicer v zadnjem obdobju ponudba nafte zmanjšala, še posebej na račun manjšega izvoza iz Irana. To članico Opeca so namreč znova prizadele ameriške sankcije.