c S
Na Gradu Jable podpis memorandumov in pogodb za drugo fazo projekta Nedo 25.09.2018 07:21 Mengeš, 24. septembra (STA) - Na Gradu Jable so predstavniki slovenskih in japonskih partnerjev danes podpisali memorandume in pogodbe za drugo fazo sodelovanja na področju razvoja in vzpostavitve napredne infrastrukture, pametnih omrežij ter pametnih skupnosti v Sloveniji v okviru projekta Nedo.

Partnerski dogovor o vzpostavljanju pametnih omrežij in pametnih skupnosti sta novembra 2016 podpisala Hitachi in Eles, ki projekt tudi koordinira in sofinancira.

Direktor Elesa Aleksander Mervar je ob današnji slovesnosti poudaril, da je slovenska stran v projektu prepoznala številne možnosti za izboljšave v slovenski elektroenergetiki.

"V njem prepoznavam cilj biti pripravljen na bodoče izzive obvladovanja elektroenergetskega omrežja," je poudaril in dodal, da upa, da bodo v drugi fazi projekta še dodatno okrepili sodelovanje tako znotraj Slovenije kot z Japonsko.

Predstavnik Hitachija Masaaki Nomoto je pojasnil, da so v sklopu prve faze zgradili integrirani sistem omrežja v oblaku oziroma pametna električna omrežja, katerih napredne rešitve naj bi slovenskim odjemalcem omogočile zanesljivejšo dobavo energije in vključevanje razpršenih virov energije.

Kot je povedal Hiroaki Ishizuka, predsednik japonske razvojne agencije Nedo, so priprave na prvo fazo potekale gladko, tako da so maja letos rešitve v tem sklopu začele delovati.

Druga faza, ki bo potekala tri leta, bo usmerjena v pametne skupnosti, pri čemer se bo projekt osredotočal na učinkovito rabo energije v mestnih skupnostih in uporabo baterijskih hranilnikov.

Prva faza projekta je potekala na omrežjih distribucijskih podjetij Elektro Celje in Elektro Maribor, druga pa se bo osredotočala na Idrijo in Ljubljano, kjer bodo baterije in hranilniki uporabljeni za sistemske rešitve, v primeru izrednih razmer pa bodo omogočale napajanje kritičnih uporabnikov.

Kot je ob današnjem podpisu dokumentov poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bo s projekti, kot je Nedo, "tudi naše gospodarstvo konkurenčnejše, saj bodo omrežja stabilnejša, izraba energije pa učinkovitejša in pametnejša".

Poleg tega je ta projekt po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek dober prikaz, "kako lahko združimo prednosti dveh gospodarstev in jim omogočimo, da si z delujočimi referencami odprejo pot na tretje trge".