c S
Programski svet ni podprl imenovanja Šeruge za direktorico nacionalne televizije 25.09.2018 07:11 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na današnji seji ni soglašal z imenovanjem Katje Šeruga za direktorico nacionalne televizije. Za soglasje bi morala Šeruga, ki jo je za direktorico predlagal generalni direktor RTVS Igor Kadunc, zbrati najmanj 15 svetniških glasov podpore, dobila pa jih je 12. Proti je glasovalo osem svetnikov.

Zaradi zavrnitve imenovanja Šeruge tako Kadunc ostaja še naprej tudi v. d. direktorja Televizije Slovenija (TVS). Dejal je, da je bil prepričan v podporo programskega sveta Šerugi, zato nima na zalogi kandidatov, ki bi bili pripravljeni kot v. d. voditi televizijo. Je pa napovedal, da se bo potrudil čim prej najti kandidata.

Kadunc je tudi poudaril, da si je Šeruga pridobila njegovo polno zaupanje. Izrazil je prepričanje, da bi bila sposobna skupaj s sodelavci izpeljati spremembe, ki jih nacionalna televizija potrebuje. Prav tako meni, da bi se kot direktorica uspešno vključila v zdajšnjo ekipo.

Obenem je generalni direktor RTVS opozoril, da ni prav velikega zanimanja za vodilne funkcije na javni radioteleviziji. Pojasnil je, da je poskušal nagovoriti še nekaj posameznikov, ki bi bili po njegovem mnenju primerni za vodenje televizije, a pri tem zaenkrat ni bil uspešen.

Šeruga pa je v svoji predstavitvi poudarila, da televizija zagotovo potrebuje posodobitev. Zavzela se je za televizijo, ki bo moderna in sveža ter se bo s svojo gibkostjo uspela pravočasno prilagoditi novostim v medijskem svetu. Ocenila je, da je nacionalna televizija kljub svoji kompleksnosti sposobna narediti korake naprej.

Prav tako se je Šeruga zavzela za pregled in prevetritev delovnih procesov. Meni, da bi pregled pokazal, da televiziji primanjkuje nekaterih kadrov. Po njeni oceni ima televizijska hiša veliko znanja in izkušenj, ki pa jih bo treba povezati na bolj učinkovit način.

Poleg tega je Šeruga poudarila potrebo po odprti in pluralni televiziji. Strinjala se je, da nacionalna televizija potrebuje več lastne produkcije, pri tem pa po njenih besedah ne sme zanemariti gledljivosti oddaj. Televizija bo po njenih besedah morala v prihodnje nagovoriti javnosti, ki jih doslej ni uspela - npr. mlade.

Svetniki so v razpravi različno ocenili predstavitev Šeruge. Nekateri so zagovarjali, da bi moral Kadunc za vodenje televizije predlagati nekoga "iz hiše", spet drugi so opozorili, da "hišni biseri" vse doslej niso uspeli izvesti potrebnih sprememb. Iz svetniških razprav ni bilo mogoče predvideti izida glasovanja.

Na razpis za direktorja TVS, ki se je iztekel 23. julija, so se poleg zdajšnje svetovalke direktorja časopisa Večer Šeruge prijavili še trije kandidati: televizijska voditeljica Miša Molk, odgovorni urednik televizijskega programa v mariborskem regionalnem RTV-centru Zoran Medved in režiser s Koroškega Uroš Zavodnik.

Direktorja ali v. d. direktorja televizije imenuje generalni direktor RTVS po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta. Kadunc se je med štirimi kandidati odločil za Šerugo, ki je v obdobju 2005-2007 že delala na nacionalni televiziji.

Programski svet RTVS se bo sicer v nadaljevanju današnje seje predvidoma seznanil tudi s prijavo generalnega direktorja Kadunca Komisiji za preprečevanje korupcije, za katero se je zaradi suma konflikta interesov odločil nadzorni svet zavoda.