c S
Fed pred tretjim letošnjim zvišanjem ključne obrestne mere 25.09.2018 07:30 Washington, 25. septembra (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) se bo danes in v sredo sestal na predzadnjem letošnjem zasedanju, po katerem je predvidena novinarska konferenca njenega predsednika Jeroma Powella. Analitiki so soglasni, da bo prišlo do letos že tretjega zvišanja ključne obrestne mere.

FOMC zaseda še novembra, ko ne bo Powellove novinarske konference in ni pričakovati spremembe v denarni politiki, ter decembra, ko novinarska konferenca bo in analitiki večinoma menijo, da bo FOMC ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, zvišal tudi takrat.

Ključna obrestna mera je trenutno na ravni od 1,75 do 2,0 odstotka, v sredo je pričakovati dvig za 0,25 odstotne točke na med 2,0 do 2,25 odstotka. Letos bo to že tretje zvišanje. Ekonomisti se kljub jezi predsednika ZDA Donalda Trumpa, da centralna banka s tem zavira gospodarsko rast, strinjajo, da je ukrep potreben.

V ZDA trenutno vlada praktično polna zaposlenost, saj je uradna stopnja brezposelnosti le 3,9-odstotna. Delodajalci še naprej odpirajo delovna mesta, gospodarska rast pa se je po steroidni injekciji davčnih olajšav v drugem četrtletju letos pospešila na 4,2 odstotka. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko rasti za zdaj še ne ogroža.

Ključna mera inflacije, ki jo FOMC najbolj upošteva pri svoji denarni politiki - inflacija, vezana na potrošniško porabo - je bila do julija na letni ravni tri mesece zapored na ciljni vrednosti dveh odstotkov.

Politika FOMC je postopno zviševanje obrestne mere, med drugim za ustvarjanje rezerve za obdobje naslednje krize. Hkrati pa centralna banka še naprej zmanjšuje svojo bilanco, ki se je z odkupovanjem hipotekarnih vrednostnih papirjev in obveznic v času krize leta 2008 in 2009 krepko napihnila.

Ameriški analitiki so trenutno prepričani v sredin dvig obrestnih mer, kar naj bi se zgodilo tudi decembra. Negotovi so medtem nadaljnji koraki Feda, zato bodo analitiki pozorni na besedilo izjave FOMC po zasedanju in besede Powella na novinarski konferenci. Powell sicer za prihodnje leto zaradi večje preglednosti in predvidljivosti načrtuje novinarske konference po vsakem zasedanju.

Velika neznanka ostajajo trgovinski spori, ki jih sproža Trump s preostalim svetom s Kitajsko na čelu, vendar FOMC za zdaj v tem ne vidi prevelike nevarnosti. Postopno zaviranje ameriške gospodarske ekspanzije pa je nujno, saj vsak dvig obrestnih mer pomeni, da postane zadolževanje v dolarjih dražje. Politika FOMC namreč vpliva na ves svet, ne le na ZDA, kjer zviševanje obrestih mer pomeni večje stroške zadolževanja potrošnikov.