c S
Sij in sindikati nadaljujejo pogovore, med delavci razburjenje 24.09.2018 15:59 Ljubljana/Ravne na Koroškem, 24. septembra (STA) - Po poletnem premoru so se septembra sestali predstavniki vodstva skupine Sij in sindikatov glede več odprtih vprašanj. Ob tem podpredsednik Skei Slovenije Vili Novak, ki so ga pooblastili za sodelovanje v nadaljnjih pogajanjih, pravi, da posebnega posluha vodstva Sija za zahteve delavcev doslej ni bilo in da je med delavci čutiti razburjenje.

Kot so za STA danes pojasnili v skupini Sij, se je uprava skupine 12. septembra letos srečala na skupnem sestanku s sindikati. Razpravljali so o novih predlogih glede pogajanj za enotno podjetniško kolektivno pogodbo, o enotnem plačnem sistemu, o novem sistemu nagrajevanja in o predlogu sindikatov za dvig plač.

Predstavniki sindikatov so upravi skupine Sij predlagali, da bi pogajanja za enotno podjetniško kolektivno pogodbo prekinili in ohranili dosedanji sistem, v katerem ima vsaka družba v skupini svojo pogodbo, s popravki posameznih členov pa bi zmanjšali razlike med posameznimi družbami, pojasnjujejo v Siju.

Enako sindikati predlagajo glede prenove plačnega sistema, ki bi jo izpeljali v vsaki posamični družbi. Ker gre po pojasnilih skupine Sij za občutljiv projekt, so že aktivirali zunanje strokovnjake, ki bodo pomagali pri izvedbi plačnega sistema v posamičnih družbah.

Uprava in sindikati so se pogovarjali tudi o novem sistemu mesečnega nagrajevanja, ki so ga zaposlenim že predstavili. Sindikati pa so na srečanju ponovno podali predlog za dvig plač zaposlenim.

Na predlog za dvig plač uprava skupine Sij odgovarja, da razume, da sindikati v času ugodnih gospodarskih razmer po vsej Sloveniji zahtevajo povišanje plač, a da so v skupini Sij že v letu 2017 dvignili plače zaposlenih v proizvodnji na delovnih mestih, kjer je bilo to najbolj potrebno, in na delovnih mestih z deficitarnimi poklici.

Medtem se je s sindikalne strani v prihodnja pogajanja z vodstvom Sija vključil sekretar koroške regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) in podpredsednik Skei Slovenije Vili Novak. Kot je povedal za STA, so ga za to minuli teden pooblastili člani regijskega odbora Skei.

Ob tem je dejal, da posebnega posluha s strani vodstva skupine Sij za zahteve delavcev oz. sindikata doslej ni bilo, zaradi česar se nadaljujejo odhodi kvalificiranih delavcev, čutiti pa je tudi razburjenje med delavci. Kot je pojasnil, zahtevajo dvig plač za pet odstotkov.