c S
Slovenski poslovneži iščejo priložnosti v Turčiji 24.09.2018 15:58 Istanbul, 24. septembra (STA) - V Istanbul je danes odpotovala 14-članska delegacija predstavnikov slovenskih podjetij, da bi preverili priložnosti, ki jih ponuja turški trg. Gre za podjetja iz različnih panog, prevladujejo pa podjetja iz dejavnosti s produkti in storitvami za izboljšanje počutja in zdravja.

Čeprav se turško gospodarstvo v zadnjem času sooča z negotovostjo, pa še vedno dosega rast in ohranja potencial za izhod iz krize in razvoj, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Turčija je 17. največja država na svetu in v tem pogledu je obisk slovenske delegacije, v kateri so tudi predstavniki kovinske industrije, obdelave materialov, varovanja in poslovnih storitev, relevanten, četudi morda ne gre računati s takojšnjimi izpleni, pravijo na zbornici.

Obstaja pa med turškimi poslovneži veliko zanimanje za obisk slovenskih kolegov, saj je obisk na torkovem poslovnem dogodku v Istanbulu napovedalo več kot 50 turških poslovnežev, ki si želijo stika s slovenskimi partnerji.

S Turčijo so slovenska podjetja sicer v preteklem letu opravila za več kot 850 milijonov evrov blagovne menjave, z nekoliko bolj izrazitim povečanjem izvoza na turški strani. Slovenija v Turčijo izvaža predvsem avtomobilske dele, barve, gume, papir in karton, industrijske peči ter električne aparate. Od tam pa v Slovenijo prihajajo predvsem avtomobili in transportna vozila, petrolejska olja, zdravila, avtomobilski deli, električna oprema za signalizacijo ter izolirana žica.

Obseg medsebojnih neposrednih investicij uradno sicer ni velik. Sta pa v Sloveniji vsaj posredno (preko drugih držav) prisotni vsaj dve večji turški poslovni grupaciji. Nekaj slovenskih podjetij ima organizirano proizvodnjo v Turčiji ali pa se na njo pripravljajo, za mnoge je zaradi obsežnih razpisov zanimiv tudi javni sektor.