c S
Podražitev Skyjevih delnic po zmagi Comcasta na dražbi 24.09.2018 15:24 New York, 24. septembra (STA) - Potem ko je ameriški kabelski operater Comcast na dramatični dražbi premagal ameriški konglomerat 21st Century Fox, se delnice britanske plačljive televizije Sky danes dražijo. Comcast je uspel s ponudbo 17,28 funta za Skyjevo delnico, medtem ko je bil Fox pripravljen za vsako odšteti le 15,67 funta.

Da bi končali skoraj dveletno bitko in negotovost med zaposlenimi pri Skyju, se je Evropska komisija poslužila neobičajnega ukrepa: o kupcu bo odločila dražba. Ta se je začela v petek zvečer in je bila izvedena v treh krogih. Ko se je v soboto končala in je bil znan zmagovalec, je glavni izvršni direktor Comcasta Brian Roberts izjavil, da je to "velik dan" za njegovo podjetje. Sky je močna blagovna znamka in platforma, ki lahko Comcastu zagotovi dodatne naročnike.

Comcastova ponudba 17,28 funta za delnico celoten Sky vrednoti na 30,6 milijarde funtov (34 milijard evrov). Sky, ki med drugim predvaja celovečerne filme in neposredne športne prenose ter ima 23 milijonov naročnikov, velja za eno najbolj dobičkonosnih in vplivnih televizijskih družb v Evropi.

Vodstvo Skyja je delničarjem že priporočilo, naj "izvrstno" ponudbo "nemudoma" sprejmejo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli poldneva so s Skyjevimi delnicami na borzi v Londonu trgovali po tečaju 17,22 funta, kar je 8,68 odstotka več od petkovega zaključnega tečaja ter največ v zadnjih 18 letih in pol. Pri tem je v samo prve pol ure trgovanja lastnika zamenjalo osemkrat več Skyjevih delnic kot na običajni trgovalni dan. Osrednji indeks londonske borze FTSE 100 je sicer danes obrnjen navzdol.

"Prevzemne bitke je konec in največji zmagovalci pri vsem tem so Skyjevi delničarji," je komentiral analitik pri portalu Markets.com Neil Wilson.

V lanskem poslovnem letu je Sky ustvaril 13,6 milijarde funtov prihodkov, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček je povečal za 18 odstotkov na 815 milijonov funtov. Podjetje večji del prihodkov ustvarja v Veliki Britaniji in na Irskem.

Izid dražbe pomeni trpek poraz za 87-letnega ameriškega medijskega mogotca Ruperta Murdocha, ki je leta 1989 ustanovil Sky in s tem začel obdobje plačljive televizije v Veliki Britaniji. Njegov koncern 21st Century Fox, doslej 39-odstoten lastnik Skyja, je poskušal prevzeti popoln nadzor nad podjetjem že več let. Vendar pa je s temi načrti trčil na nasprotovanje regulatorjev, ki so se zbali prevelikega vpliva Murdochovega klana na britanske medije.