c S
Na Hrvaškem načrtujejo decentralizacijo določanja turistične takse 24.09.2018 14:53 Zagreb, 24. septembra (STA) - Hrvaško ministrstvo za turizem je danes predstavilo predloge sprememb treh zakonov o turizmu, med katerimi je tudi zakon o turističnih taksah. Med drugim predvidevajo, da bodo decentralizirali odločanje o turističnih taksah. Namesto hrvaške vlade bi tako višino turističnih taks določali v regionalni in lokalni samoupravi.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je ob predstavitvi paketa sprememb zakonodaje o turizmu poudaril, da si želijo obstoječi sistem turističnih skupnosti "decentralizirati, depolitizirati in profesionalizirati ter tudi prispevati k bolj enakomernemu razvoju turizma v državi". Kot je dodal, obstoječi zakonski okvir omejuje razvoj in krepitev konkurenčnosti Hrvaške kot turistične države, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Cappelli je dejal, da mora biti turizem gonilo celotnega hrvaškega gospodarstva in mora odpirati nova delovna mesta. Posebej je izpostavil decentralizacijo, s katero nameravajo več sredstev pustiti lokalni samoupravi, medtem ko bo hrvaška turistična skupnost kot nacionalna turistična organizacija svoje delovanje usmerila v oglaševalsko dejavnost hrvaškega turizma v mednarodnih okvirih.

Predlog sprememb zakona o turistični taksi je poleg decentralizacije usmerjen tudi v krepitev razvoja turističnih potencialov in povečanje podpore turistično nerazvitim območjem. Na Hrvaškem obstaja veliko nesorazmerje turističnega razvoja med obalnimi in celinskimi županijami.

Če bo zakon sprejet, kot so ga predlagali, bodo v prihodnje turistične takse določali v županijah, mestih in občinah skladno s turističnim razvojem posameznih mest in občin ter z njihovimi strategijami razvoja. Z določanjem turistične takse bo lokalna samouprava prav tako vplivala na višino prihodkov na svojemu območju. Država bo zastavila okvir, v katerem bodo na lokalni ravni lahko določali višino takse.

Odločili so se tudi za spremembo zakona o turističnih skupnostih, s katerim nameravajo opustiti obstoječo piramidno strukturo. Sprememb bo deležen tudi zakon o članarinah v turističnih skupnostih, da bi znižali administrativno obremenitev podjetnikov, obrtnikov in zasebnikov, ki oddajajo turistične namestitve.

Novi model določa, da bodo regionalne turistične skupnosti dobile 15 odstotkov od zneskov članarine v turističnih skupnostih in iz turistične takse, kar je pet odstotkov več kot doslej.

Nacionalna turistična skupnost bo dobila 20 odstotkov oz. pet odstotkov manj kot doslej, medtem ko lahko lokalne turistične skupnosti tudi v prihodnje računajo s 65 odstotki.

Z današnjo predstavitvijo treh zakonov so odprli tudi javno razpravo, ki bo potekala do 18. oktobra.