c S
Presenečenje KPK nad ugotovitvami poročila po oceni TI Slovenia neutemeljeno 24.09.2018 15:50 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je bila o osnutku poročila Transparency International (TI) Slovenia obveščena, ga pisno potrdila ter navedla, da nanj nima komentarjev, so v odzivu na navedbe KPK navedli v TI Slovenia. KPK je namreč pred dnevi izrazila presenečenje nad ugotovitvami omenjene organizacije glede neizvajanja konvencije OECD.

Poročilo TI, objavljeno 12. septembra, je Slovenijo uvrstilo med države, ki konvencijo OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju izvajajo malo ali nič. "To znova kaže na oslabljeno sposobnost Slovenije za preprečevanje in pregon podkupovanja tujih javnih uslužbencev," so tedaj ocenili v TI Slovenia.

V KPK so bili nad takšno ugotovitvijo presenečeni. Kot so navedli, poročilo TI napačno navaja, da so slovenski organi izvedli samo eno preiskavo s tega področja. Slovenija je namreč oktobra 2017 OECD poročala o preiskovanju treh novih primerov, ki so jih zaznali policija, KPK, finančna uprava in vrhovno državno tožilstvo, so za STA pojasnili v KPK.

Poročilo TI po ugotovitvah KPK "tudi ne vključuje podatkov o napredku, ki ga je Slovenija izpostavila v poročilu OECD WGB oktobra 2017, v katerem je izpostavljen napredek Slovenije pri izvajanju številnih priporočil OECD, vključno z nekaterimi, ki jih je TI obravnavala v svojem poročilu".

Vendar pa v TI Slovenia zdaj odgovarjajo, da je presenečenje KPK nad poročilom neutemeljeno. Kot so pojasnili, je organizacija skladno z usmeritvami mednarodne raziskave pripravila poročilo skupaj s priznanim strokovnjakom za kazensko pravo s Pravne fakultete v Ljubljani. Podatke o posameznih primerih je pridobivala od policije, tožilstva, sodišč in od KPK kot osrednjega nacionalnega organa za spremljanje izvajanja omenjene konvencije.

Ob tem so v TI opomnili, da so konec januarja KPK zaprosili za podatke za potrebe navedenega poročila, dobili pa informacijo, da so v preiskovanem obdobju obravnavali le en primer. Poleg tega je KPK 9. marca prejela osnutek poročila in ga 21. marca tudi pisno potrdila ter navedla, da nanj nima komentarjev, so še zapisali v TI Slovenia.