c S
Vzdušje v nemških podjetjih se je nekoliko poslabšalo 24.09.2018 11:46 München, 24. septembra (STA) - Po občutni avgustovski rasti se je razpoloženje v nemškem gospodarstvu septembra vnovič nekoliko poslabšalo. Indeks gospodarskega razpoloženja, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je znižal za 0,2 točke na 103,7 točke. Analitiki so pričakovali precej hujši padec.

V raziskavi je sodelovalo približno 9000 nemških podjetij, ki so tako svoj trenutni položaj kot obete za prihodnjih šest mescev ocenila nekoliko slabše kot avgusta.

"Nemško gospodarstvo je videti stabilno, pa čeprav se negotovost povečuje," je te podatke komentiral prvi mož inštituta Ifo Clemens Fuest.

Tudi analitik pri nemški banki Landesbank Baden-Württemberg Uwe Burkert je ocenil, da indeks potrjuje "robustno stanje nemškega gospodarstva". Čeprav se trgovinski spor med ZDA in Kitajsko zaostruje, rasti nemškega gospodarstva ni mogoče vreči iz tira, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po njegovih besedah je utemeljeno pričakovati, da so bili nedavni nekoliko slabši podatki o stanju naročil v nemški industriji in o obsegu industrijske proizvodnje le začasna motnja. Nenazadnje rast nemškega gospodarstva pospešuje tudi krepko domače povpraševanje.

Indeks gospodarskega razpoloženja Ifo se izračunava na podlagi rednih mesečnih anket med približno 9000 podjetij iz predelovalnih dejavnosti, storitvenega sektorja, trgovine in gradbeništva. Velja za najpomembnejši kazalnik razpoloženja v nemškem gospodarstvu.