c S
Črnogorsko specialno tožilstvo nad Mesariča 24.09.2018 10:22 Maribor, 24. septembra (STA) - Črnogorsko specialno državno tožilstvo je zoper nekdanjega direktorja NLB Montenegrobanke Črtomirja Mesariča, pet črnogorskih državljanov in zoper NLB vložilo obtožnico. Tožilci so ocenili, da je Mesarič s sodelavci v začetku leta 2009 ustanovil kriminalno skupino.

Kot poročanje podgoriških Vijesti povzema Večer, naj bi bil Mesarič organizator te skupine, ki naj bi, sodeč po obtožnici, odstopil od načrta rekonstruiranja podjetja Primorka iz Bara, za kar sta bila pridobljena državna pomoč in kredit NLB, sredstva pa uporabljena za odplačilo kreditov podjetij Krisma Motors in Krisma Trade.

Kot so prepričani tožilci, je bil cilj te združbe, da bi z onemogočanjem Primorke, da odplača kredite, in z aktivacijo hipoteke pridobila premoženje tega podjetja za bistveno nižjo ceno od resnične vrednosti, hkrati pa bi na njenem zemljišču ustvarila dodaten denar z investicijami.

Mesarič naj bi bil soobtoženim dajal navodila, sam pa v imenu NLB odločal o kreditih in v stikih z vlado skušal dobiti državno pomoč. Tako naj bi bila po pisanju Večera škoda storjena tudi črnogorskemu proračunu, ko naj bi si bila NLB pridobila premoženjsko korist v višini več kot 6,6 milijona evrov.

Načrt je po pisanju Vijesti vključeval podjetje na Cipru, prek katerega so ustanovili črnogorsko podjetje, da bi, kot so ugotovili tožilci, prikazali, "da bo tuj kapital pomagal pri oživitvi proizvodnje v Primorki, v resnici pa naj bi bilo ustanovljeno samo za pridobitev kreditov, ki bi se uporabili v nasprotju z namenom odobritve", danes piše Večer.