c S
Delnice podjetij, ki prodajajo konopljo, poskočile v nebo 24.09.2018 07:30 New York, 21. septembra (STA) - Delnice podjetij, ki gojijo, predelujejo in prodajajo marihuano, so na Wall Streetu ta teden poskočile v nebo, in sicer po napovedih, da naj bi v prihodnje še v nekaterih delih ZDA legalizirali uporabo kanabisa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delnice kanadskega podjetja Tilray, ki se ukvarja s proizvodnjo konoplje in medicinskih izdelkov iz konoplje, so izrazito poskočile, potem ko je ameriški urad za boj proti drogam (DEA) podjetju dal zeleno luč za uvoz izdelkov iz konoplje v ZDA za izvajanje kliničnih preiskav v Kaliforniji, poroča AFP.

Podjetje Tilray je prvo tovrstno podjetje, ki je delnice ponudilo na borzi. Od sredine julija, ko je bilo za delnico tega podjetja treba odšteti 17 dolarjev, je cena zrasla skoraj za 50 odstotkov - sredi tedna je bilo tako za delnico treba odšteti že 228 dolarjev, skupna vrednost delnic pa je poskočila na skoraj 22 milijard dolarjev.

Zrasla je tudi vrednost delnic drugih dveh družb, ki se ukvarjata s predelavo in prodajo marihuane, Cronos in Canopy Growth, in sicer za 23,1 oziroma 5,7 odstotka.

Rast vrednosti delnic teh podjetij je presenetilo mnoge analitike, nekateri ocenjujejo, da je dvig vrednosti Tilrayjevih delnic "onkraj verjetnega". Izvršni direktor Tilraya Brendan Kennedy je za CNBC dejal, da bi morale biti farmacevtske in družbe, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo pijač, pozorne na ta del industrije, ki naj bi kmalu dosegla 150 milijard dolarjev prometa.

Coca Cola je v ponedeljek sporočila, da preučuje morebitno uporabo opojne sestavine marihuane kanabisa kot dodatka svojim pijačam, kar sicer počnejo že druga podjetja. Tako začinjenim pijačam pravijo "wellness napitki", čeprav menda sestavina, ki se uporablja, ne povzroča opojnega stanja. Šlo naj bi za tako imenovani CBD ali kanabidiol.