c S
Furs ukinja stari portal eDavki 24.09.2018 07:30 Ljubljana, 22. septembra (STA) - Odkar je junija začel delovati prenovljen portal eDavki, prek katerega lahko zavezanci elektronsko poslujejo s Finančno upravo RS (Furs), je še vedno mogoče uporabljati tudi stari portal. A tega bodo zdaj ukinili. Od 1. oktobra dalje bo torej deloval samo še novi portal eDavki.

Portal eDavki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni. Uporabnik lahko postane vsak davčni zavezanec, potrebuje le računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo.

Zavezanci lahko informacijski sistem eDavki uporabljajo že od leta 2003 in čeprav ga stalno nadgrajujejo in posodabljajo z novimi funkcionalnostmi, je bil prve večje prenove deležen šele letos. V okviru prenove so grafično prenovili tudi portal eDavki, da bi zavezancem omogočili "mehak" prehod, pa so jim za dobra dva meseca dali na voljo tako novi kot stari portal.

Čez dober teden bodo stari portal dokončno ukinili, zato na Fursu zavezance pozivajo, naj čim prej začnejo uporabljati prenovljenega. Tega je mogoče najti na povezavi https://edavki.durs.si.

Poleg grafične prenove se prenovljeni portal eDavki ponaša tudi z novo strukturo vsebine strani, kar uporabnikom omogoča lažje iskanje informacij. Odslej imajo na enem mestu opis storitve, ki jih vodi do oddaje obrazca. Zato bo Furs postopoma umaknil obrazce s svojih spletnih strani.

Trenutno sistem eDavki uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s Fursom poslovati elektronsko na podlagi zakona.

Grafična prenova portala eDavki je le del obsežne prenove Fursovega informacijskega sistema. Do konca leta bo sledila druga faza prenove, ko bodo državni davčni portal ponudili fizičnim osebam tudi kot mobilno aplikacijo, v letu 2019 pa sledijo še tehnične nadgradnje in poenostavitve za podjetnike in podjetja.

Mobilna aplikacija eDavki bo fizičnim osebam na voljo konec leta. Prinesla bo številne nove funkcionalnosti, med drugim tudi personalizirani koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah, kot denimo obvestilo o izteku roka plačila določenega davka.

V naslednjem letu se bo začela tehnična nadgradnja sistema eDavki, pri čemer bodo postopoma uvajali številne poenostavitve, ki bodo zavezancem olajšale uporabo sistema. Med novostmi na Fursu izpostavljajo storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, na podlagi katerega bodo lahko sistem eDavki nemoteno uporabljali vsi davčni zavezanci, ne glede na to, kakšen računalnik ali operacijski sistem uporabljajo.