c S
Velenje ostaja lokacija, kjer bomo rasli in zaposlovali 24.09.2018 07:31 Maribor, 22. septembra (STA) - Gorenje po prevzemu s strani kitajskega Hisensa ostaja slovensko podjetje s sedežem v Sloveniji, je v pogovoru za sobotno prilogo Večera zatrdil predsednik uprave velenjske družbe Franjo Bobinac. "Pomembno je, da imamo v okviru Hisensa velike načrte za rast, to pa pomeni večje proizvodne zmogljivosti in tudi več zaposlenih," je dejal.

Bobinac je vesel, da so pridobili uglednega strateškega lastnika, ki v Gorenju vidi svojo platformo za Evropo. Dejstvo je, da je Gorenje v preteklih letih bilo bitko na globaliziranem trgu, po drugi strani pa je hitro reagiralo. To je po Bobinčevih besedah vzpodbudilo prevzemnika, da je ponudil več kot dvakrat višjo ceno za delnico od tržne. Hisense ne bi prišel v Velenje, če v Gorenju ne bi videl potenciala za rast, je prepričan.

Po njegovih besedah je pomembno, da ima Gorenje v okviru Hisensa velike načrte za rast: "Gradnjo nove tovarne televizorjev smo že napovedali. Močno bomo povečali proizvodnjo pomivalnih strojev, ki jih Hisense prej ni imel, tudi kuhalnih aparatov. Velenje torej ostaja pomembna proizvodna lokacija, kjer se bo veliko dogajalo. Hkrati bomo širili tudi proizvodnjo hladilnih in zamrzovalnih programov v srbskem Valjevu, saj se v skupini Hisense odločajo, da bi nekatere velike hladilnike namesto na Kitajskem proizvajali v Evropi."

Gorenje se od septembra naprej osredotoča na poslovanje po prevzemu, s fokusom, da v zadnjem četrtletju prodajo čim več, zmanjšajo zaloge in začnejo čim hitreje uresničevati vse stroškovne in razvojne sinergije. Do konca decembra bodo po Bobinčevih napovedih pripravili načrte za 2019, ko se bodo učinki sinergije že močno poznali.

Bobinac je pojasnil, da je razširitev uprave - pridružilo se ji je šest predstavnikov lastnika - predlagal sam, "saj tudi kitajski kolegi lahko na najvišji ravni vodenja prispevajo svoja specifična znanja in hkrati prevzemajo odgovornost".

Pravni status delniške družbe Gorenje se bo verjetno spremenil, a Hisense odločitve glede prihodnje organiziranosti še ni sprejel. "Bodoče upravljanje družbe bo v vsakem primeru zelo poenostavljeno in učinkovito, kar bo dobro za rast in zaposlenost," je prepričan.

Danes se Gorenju po Bobinčevem mnenju ponuja lepa priložnost, da proizvodnjo od Češke preko Slovenije do Srbije optimirajo in izkoristijo svoje zmogljivosti. "Pod strateškim lastnikom pa bi se lahko razvijale vse tri lokacije. Morda bo pa nastala še kakšna nova ...," je dejal in dodal, da se za zdaj o tem še ne razmišlja resno, je pa ta možnost vedno odprta. Bo pa treba najprej konsolidirati obstoječe tri lokacije. Bojazni, da bi se Gorenje kratkoročno umikalo iz Slovenije, pa po Bobinčevih zagotovilih ni.

Umik Gorenjevih delnic z borze ne bo vplival na kapitalsko trdnost podjetja, saj jo bo zagotavljal lastnik znotraj korporacije Hisense. Morajo pa družbe družbe znotraj skupine, tudi Gorenje, še naprej samostojno kreirati rasti, donosnosti in ustvarjanje denarnega toka, je še dejal Bobinac.

Dnevnik je medtem danes poročal, da Gorenje zamuja z dobavo kuhinj, ki jih zanje pod blagovno znamko izdelujejo v podjetju Arosa Mobilia. Zamujajo z dobavo nekaj deset kuhinj, ki so jih kupci naročili v prvi polovici letošnjega leta.

Direktor družbe Arosa Mobilia Mirko Pomberg je sicer dejal, da z dobavo kuhinj Gorenju trenutno sploh ne zamujajo, saj da so že minuli teden z Gorenjem dosegli dogovor o preplaniranju dobav za vsakega kupca in vsako reklamacijo. Na podlagi tega so Gorenju poslali nove termine dobav blaga, ki se jih v celoti držijo. Prvotnih dobavnih rokov niso izpolnili zaradi novih dodelavnih poslov do Gorenja, kolektivnih dopustov, prezasedenosti proizvodnje v tem letnem času, težav pri dobavi posamičnega blaga ter likvidnostnih težav družbe.