c S
Stečajni upravitelj Ilesa išče kupca za nepremičnine in blagovno znamko Mali princ 24.09.2018 07:32 Idrija, 23. septembra (STA) - V začetku januarja so pod vodstvom stečajnega upravitelja Ilesa Janeza Goloba stekle aktivnosti za prodajo nepremičnin te spodnjeidrijske lesne družbe. Naprodaj so manjša upravna stavba, večji proizvodni objekt in pripadajoče funkcionalno zemljišče, zaloge in strojna oprema, pa tudi blagovna znamka Mali princ.

Novogoriško okrožno sodišče je avgusta izdalo sklep o prodaji kompleksa na dražbi, ki bo 27. novembra, po izklicni ceni 1,56 milijona evrov. Po besedah stečajnega upravitelja Goloba gre za 17.000 kvadratnih metrov površin, od tega je slabih 10.000 kvadratnih metrov pokritih stavb.

Veliko strojev in opreme je že prodane, a proizvodne hale še zdaleč niso izpraznjene. Kot je še povedal Golob, so tam predvsem nekurantne zaloge. Sodišču je zato predlagal, da bi te zaloge prodali najboljšim ponudnikom v večjih sklopih.

Pomemben izkupiček v okviru stečaja Ilesa naj bi prišel iz naslova blagovne znamke Mali princ. Licenčno pogodbo za to blagovno znamko ima idrijska družba s sedežem v Ljubljani, Mlinar & Mlinar. Likvidacijska vrednost blagovne znamke je 69.000 evrov.

Dosedanje tri prodaje, zadnja je bila za polovično vrednost zaključena 18. junija, niso bile uspešne. Sodišču so podali predlog, da dovoli prodajo Malega princa za četrtino likvidacijske vrednosti, torej za 17.250 evrov. Glede na licenčno pogodbo ima družba Mlinar & Mlinar predkupno pravico.

Podjetje Iles, ki mu je vlada finančno pomagala leta 2013 in leta 2014, je v stečaju od maja lani. Nad družbo se je nagrmadilo preveč finančnih bremen iz preteklosti, veliki stroški proizvodnih prostorov in konkurenca s poceni pohištvom.