c S
Pridobili gradbeno dovoljenje za izolski center odličnosti 24.09.2018 07:32 Izola, 23. septembra (STA) - Projekt izgradnje sedeža centra odličnosti na področju obnovljivih materialov InnoRenew CoE je prišel v zadnjo izvedbeno fazo, saj so pridobili gradbeno dovoljenje za izgradnjo dveh objektov znanstveno raziskovalnega centra, so pred dnevi sporočili z izolske občine. Pričetek gradnje se obeta že konec leta.

Za namen izgradnje univerzitetnega kampusa Livade sta Občina Izola in Univerza na Primorskem leta 2006 sklenili pogodbo o neodplačni podelitvi stavbne pravice za 99 let, julija lani pa je občina s soglasjem univerze neodplačno prenesla del stavbne pravice na omenjeni center odličnosti, in sicer na delu nepremičnine na območju kampusa, so spomnili na občini.

Projekt je zdaj prišel v zadnjo izvedbeno fazo s pridobitvijo gradbenega dovoljenja za izgradnjo dveh objektov znanstveno raziskovalnega centra. V prvem objektu so v kleti predvidena parkirna mesta in tehnični prostori, v nadstropjih pa raziskovalni laboratoriji, seminarske in konferenčne dvorane, kabineti za raziskovalce in upravo ter pomožni prostori. V drugem, manjšem objektu pa je predviden večji laboratorij.

Objekta, oblikovana v sodobnem slogu z zunanjostjo v kombinaciji iz avtohtonega kamna in lesenih detajlov, bosta med seboj povezana z mostom, nadstropje povezovalnih objektov bo urejeno kot zelena pohodna streha, ki bo namenjena komunikaciji in predstavitvam raziskovalnih projektov na prostem kot tudi testiranju določenih materialov in produktov. Pričetek gradnje se obeta že konec leta, so napovedali na izolski občini.

Kot so še poudarili, bo projekt Izolo umestil na zemljevid raziskovalnih in inovativno podjetniških središč, izgradnja in delovanje centra odličnosti v Livadah pa prinaša tudi več neposrednih koristi, od ureditve večjega dela parkovne površine do možnosti uporabe parkirišč na območju centra odličnosti za namen organiziranja večjih prireditev.

InnoRenew v sodelovanju z občino pripravlja in prijavlja tudi projekte, ki bodo omogočali gradnjo in razvoj univerzitetnega kampusa, med drugim tudi telovadnico ter druge, za lokalno okolje pomembne projekte, energetsko sanacijo javnih in zasebnih objektov ter uporabo novih materialov pri gradnji na obalnem pasu in v morju, so zapisali na občini.

InnoRenew je eden od desetih centrov odličnosti, ki jih je Evropska komisija v okviru programa Obzorje 2020 iz 169 prijavljenih projektov izbrala za sofinanciranje v višini 15 milijonov evrov, k čemur je slovenska vlada primaknila še 30 milijonov evrov investicijskih sredstev. Center odličnosti je z delom začel lani, prostore pa naj bi v Izoli dobil do konca leta 2020. Na dolgi rok naj bi center zaposloval prek 60 oseb tako iz Slovenije kot tujine.