c S
Cene nafte občutno porasle 24.09.2018 08:54 Singapur, 24. septembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju občutno zvišale. Po mnenju analitikov so se s tem odzvale na zadnjo odločitev članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in drugih pomembnejših proizvajalk nafte, da za zdaj ne bodo zvišale količin načrpane nafte.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena novembra, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 1,08 dolarja na 71,86 dolarja za 159-litrski sod. Novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 1,26 dolarja na 80,06 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav je ameriški predsednik Donald Trump pozval k znižanju cen nafte, pa se članice Opeca skupaj z drugimi pomembnimi proizvajalkami nafte, kot je Rusija, v nedeljo niso odločile za takšen ukrep. Po srečanju v alžirski prestolnici so članice in nečlanice Opeca objavile skupno izjavo, v kateri govorijo o "na splošno zdravem razmerju med ponudbo in povpraševanjem".

V četrtek je za razburjenje na trgu poskrbela Trumpova objava na Twitterju, v kateri je naftni kartel vnovič pozval k znižanju cen surove nafte. Trump že dlje časa trdi, da Opec s svojo politiko ponudbe zvišuje cene nafte.