c S
Izteka se razpis za dva člana uprave SDH 24.09.2018 07:59 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Danes opoldne se bo iztekel mednarodni razpis za dva nova člana uprave SDH. Uprava holdinga je bila nekaj dni nesklepčna, saj je po odhodu Andreja Bertonclja na mesto finančnega ministra v njej ostala le predsednica uprave Lidija Glavina. Sklepčnost uprave je sicer zdaj že zagotovljena, saj je članica uprave začasno postala Vanessa Grmek.

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je po zakonu in statutu o SDH predvidena kot tričlanska. Po junijskem odhodu Nade Drobne Popovič in nedavnem Bertoncljevem odhodu je zgolj s predsednico uprave Glavino tako postala nesklepčna.

Nadzorni svet SDH je o nadaljnjih korakih glede popolnjevanje uprave odločal še pred potrditvijo Bertonclja za ministra. Medtem ko se je omenjala možnost, da bi lahko nadzorniki v upravo začasno imenovali nekoga iz svojih vrst - za takšno potezo so se denimo odločili aprila letos, ko je je začasni član uprave postal Bertoncelj -, se to ni zgodilo, ker nihče od članov ni podal soglasja za to. Nadzorni svet pod vodstvom Damjana Beliča se je odločil uporabiti možnost imenovanja začasnega člana uprave prek sodišča.

Sodišče je minuli petek za članico uprave imenovalo Grmekovo, do tedaj pomočnico uprave SDH, zadolženo za področje upravljanja kapitalskih naložb države in SDH. Mandat sodno imenovane članice uprave preneha, ko je namesto nje skladno s statutom in zakonom o SDH imenovan nov član uprave.

Po izteku razpisa za dva nova člana uprave SDH bo nominacijska skupina nadzornega sveta med prijavljenimi, ki bodo izpolnjevali vse pogoje, oblikovala ožji izbor kandidatov, s katerimi bo opravila razgovore.

Ker so kadrovska vprašanja običajno politično občutljiva, bo imenovanje dveh novih članov uprave SDH najverjetneje ena prvih preizkušenj usklajevanja interesov med strankami v manjšinski vladi na področju upravljanja državnega premoženja.