c S
Vanessa Grmek začasna članica uprave SDH 21.09.2018 14:30 Ljubljana, 21. septembra (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je danes sklenilo, da se za začasno članico uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenuje Vanesso Grmek. V upravi se bo tako pridružila predsednici Lidiji Glavina, ki je po odhodu Andreja Bertonclja na mesto finančnega ministra v upravi ostala sama, s čimer je bila uprava nesklepčna.

Z imenovanjem Grmekove v upravo SDH je zagotovljena stabilnost poslovanja in nadaljnje nemoteno izvajanje vseh potrebnih odločitev uprave SDH, so sporočili iz holdinga.

Predlog za sodno imenovanje članice uprave je podal predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič zaradi odhoda Bertonclja na mesto ministra za finance. Možnost sodnega imenovanja začasnega člana uprave v nujnih primerih omogoča zakon o gospodarskih družbah. V vmesnem času je nadzorni svet že objavil mednarodni razpis za člana uprave SDH, ki se izteče v ponedeljek, pri čemer bo nominacijska komisija nadzornega sveta izvedla vse potrebne postopke za redno imenovanje članov uprave SDH.

Mandat sodno imenovane članice uprave preneha, ko je namesto nje skladno s statutom in zakonom o SDH imenovan nov član uprave.

Triinštiridesetletna Vanessa Grmek je univerzitetna diplomirana pravnica z opravljenim pravosodnim izpitom in MBA študijem, ima vodstvene izkušnje tako iz gospodarstva kot tudi iz korporativnega upravljanja in prestrukturiranja kapitalskih naložb države. Pred imenovanjem za članico uprave je bila pomočnica uprave SDH, zadolžena za področje upravljanja kapitalskih naložb države in SDH.

Od leta 2011 je zaposlena v institucijah upravljanja kapitalskih naložb države, večino časa na vodstvenih funkcijah: najprej kot direktorica pravne službe na AUKN, potem izvršna direktorica sektorja strateških naložb področja energetike ter vodja oddelka za prestrukturiranje kapitalskih naložb.

Pred tem je delala v zasebnem sektorju na področju poslovnih storitev na področju gospodarskega in delovnega prava ter managementa in bila več let zaposlena v Drogi Kolinski, štiri leta tudi kot svetovalka predsednika uprave. Ima tudi izkušnje s področja nadzora gospodarskih družb.