c S
Britansko-slovenska gospodarska zbornica praznuje desetletnico 21.09.2018 11:49 Ljubljana, 21. septembra (STA) - Britansko-slovenska gospodarska zbornica (BSCC) je v četrtek obeležila desetletnico delovanja. Zbornica skuša podjetjem približati britanski trg tako v Sloveniji kot v Združenem kraljestvu, ob tem pa so na voljo tudi za individualna svetovanja podjetjem, ki želijo uspeti ali povečati tržni delež na trgu Združenega kraljestva.

Od odločitve Britancev, da želijo zapustiti Evropsko unijo, zbornica spremlja tudi ključne informacije na tem področju in jih za uspešne poslovne odločitve prenaša podjetjem, ki imajo stik Združenim kraljestvom, so v zbornici zapisali v sporočilu za javnost.

"V zadnjih dveh letih smo več kot podvojili število dogodkov, ki naslavljajo različne tematike in s tem pomagajo našim članom pri poslovanju z Združenim kraljestvom. Poleg delegacij v Veliko Britanijo in konferenc smo organizirali tudi dva investicijska dogodka v Združenem kraljestvu in se aktivno informirali o Brexitu," je ob jubileju povedala direktorica BSCC Barbara Uranjek.

BSCC je nastala na pobudo princa Andrewa, ki je leta 2008 obiskal Slovenijo in povprašal takratnega ambasadorja po britanski zbornici. Kasneje je pobudo za ustanovitev zbornice prevzel Kevin Morrison, ki sta mu pomagala še Stephen Fish (Ernst&Young) in Jan Hovorka (British American Tobacco).

Prvi predsednik zbornice je bil Morrison, ki je bil ob Miru Senici, Gregorju Jamniku in podjetju Ernst&Young tudi eden od financerjev delovanja ustanove. Danes zbornica šteje več kot 100 članov, med katerimi je večina izvoznikov na trg Združenega kraljestva.

Združeno kraljestvo je 19. na seznamu izvoznih držav za Slovenijo. Čeprav se Velika Britanija pripravlja na izstop iz EU, ostaja drugi največji trg v Evropi in s 65 milijoni prebivalcev, enostavnim poslovanjem in višjimi cenami še vedno privlačen za slovenska podjetja.

Blagovna menjava med državama je lani v primerjavi z letom 2016 zrasla za 7,1 odstotka, britanske investicije v slovensko gospodarstvo pa so se povišale za štiri odstotke, pri čemer sta k investicijam botrovali tudi investicijski konferenci, ki jih je pripravila BSCC.

V času delovanja BSCC je porasel tudi obisk Britancev v Sloveniji, in sicer za 13 odstotkov, medtem ko ljubljansko letališče največ potnikov beleži prav iz Londona, njihovo število se je od leta 2016 povečalo za 38 odstotkov.