c S
Industrijski proizvodi avgusta dražji 21.09.2018 10:58 Ljubljana, 21. septembra (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se avgusta zvišale tako na mesečni kot letni ravni, in sicer je bila rast 0,2- oz. 2,5-odstotna. Podražili so se tako izvozni izdelki kot proizvodi za prodajo na domačem trgu, je danes objavil statistični urad.

Cene proizvodov za prodajo na domačem trgu so se avgusta na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka, za toliko so se podražili tudi izvozni artikli. Na letni ravni pa so se izdelki za prodajo na domačem trgu podražili za 2,3 odstotka, izvozni izdelki pa za 2,8 odstotka.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trge držav v evrskem območju, so se na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka, na letni ravni pa za 2,9 odstotka. Cene proizvodov, prodanih na trge držav zunaj območja z evrom so na mesečni ravni ostale nespremenjene, na letni pa so se ti izdelki podražili za 2,4 odstotka.

Po namenu porabe industrijskih proizvodov so se v avgustu v primerjavi z julijem zvišale cene energentov (+0,7 odstotka), surovin (+0,3 odstotka) in proizvodov za investicije (+0,1 odstotka), medtem ko so se proizvodi za široko porabo pocenili za 0,1 odstotka.

Cene proizvodov so se na mesečni ravni izraziteje zvišale v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (+2,4 odstotka), proizvodnji kovin ter v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (po +1,1 odstotka), izraziteje pa so se znižale cene v proizvodnji farmacevtskih surovin in preparatov (-1,2 odstotka).

Na letni ravni so se energenti podražili za pet odstotkov, surovine za 3,4 odstotka, proizvodi za investicije za dva odstotka in proizvodi za široko porabo za 1,1 odstotka.

Glede na avgust lani so se najbolj zvišale cene v proizvodnji kovin (+8,3 odstotka) ter v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (+6,6 odstotka), najbolj znižale pa cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (-6,8 odstotka).