c S
OECD znižala napoved globalne gospodarske rasti 21.09.2018 07:27 Pariz, 20. septembra (STA) - Svetovno gospodarstvo bo letos raslo po 3,7-odstotni stopnji, je v danes objavljenem poročilu zapisala Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). V primerjavi z majsko je ta napoved nižja za 0,1 odstotne točke. OECD med razlogi za šibkejša pričakovanja navaja negotovost in krepitev trgovinskih napetosti.

Globalna rast bruto domačega proizvoda (BDP) je v prvi polovici leta 2018 ostala močna, pri okoli 3,75 odstotka. "A kažejo se znaki, da je ekspanzija morda že dosegla vrh," v poročilu navaja OECD.

Organizacija izpostavlja vse večje razlike med državami in sektorji, kar pomeni spremembo v primerjavi s široko ekspanzijo, ki je prevladovala ob koncu leta 2017. Zaupanje je nekoliko šibkejše, obseg investicij in trgovine pa sta manjša od pričakovanj. "Raziskave kažejo na počasnejšo rast tako v razvitih državah kot v državah v razvoju, šibkejša so tudi nova naročila, še posebej v izvoznih proizvodnih podjetjih," pojasnjujejo strokovnjaki OECD.

Rast obsega globalne trgovine je v prvi polovici letošnjega leta glede na celotno lansko leto upadla s petodstotne na triodstotno. Razlog so trgovinske napetosti in krepitev politične negotovosti. Po "uvedenih restriktivnih ukrepih trgovinske politike" organizacija opaža spremembo trgovinskih tokov in cen v prizadetih sektorjih. Zaostrovanje se odraža tudi na zaupanju podjetij in njihovih investicijskih načrtih, so pojasnili.

"Dodatna krepitev trgovinskih napetosti bi imela občutno negativen učinek na globalne investicije, delovna mesta in življenjski standard," svari OECD.

Organizacija sicer 3,7-odstotno gospodarsko rast svetovnemu gospodarstvu napoveduje tudi za leto 2019; to je 0,2 odstotne točke pod majsko napovedjo.

Najbolj razvita gospodarstva na svetu v skupini G20 naj bi letos skupno zabeležila 3,9-odstotno, v 2019 pa 3,8-odstotno rast. To pomeni zmanjšanje za 0,1 oz. za 0,3 odstotne točke.

Območje z evrom naj bi letos izkusilo dvoodstotno krepitev BDP, kar je 0,2 odstotne točke manj od napovedi v maju. Prav za toliko je OECD napoved državam z evrom zmanjšal tudi za prihodnje leto, ko naj bi bila rast 1,9-odstotna. Nemška gospodarska rast naj bi bila letos 1,9-, prihodnje leto pa 1,8-odstotna, francoska 1,6- oz. 1,8-odstotna, italijanska pa 1,2- oz. 1,1-odstotna. Večina teh ocen je glede na maj nekoliko nižja.

Med drugimi razvitimi gospodarstvi OECD napoved za ZDA za letošnje leto ohranja pri 2,9 odstotka, za prihodnje leto pa jo je znižal za desetinko odstotne točke na 2,7 odstotka. Gospodarstvo Velike Britanije naj bi poraslo za 1,3 oz. 1,2 odstotka, Japonske pa v obeh letih za 1,2 odstotka. Rusiji se obeta 1,8-odstotna rast letos in 1,5-odstotna v prihodnjem letu.

Precej bolj je OECD znižal napoved krepitve BDP za nekatera gospodarstva v razvoju. Turčija naj bi letos beležila 3,2-odstotno gospodarsko rast, kar je 1,9 odstotne točke manj, kot je organizacija predvidevala maja. Padec pričakovanj za prihodnje leto je še večji, saj je napoved rasti pri 0,5 odstotka, kar je 4,5 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

Argentina naj bi letos zdrsnila v recesijo, njen BDP naj bi se namreč skrčil za 1,9 odstotka (maja je bila napoved pri dvoodstotni rasti). Prihodnje leto naj bi se država povrnila k minimalni rasti.

Brazilsko gospodarstvo naj bi letos poraslo za 1,2 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke manj, kot je OECD zapisal v majskem poročilu, v prihodnjem letu pa za 2,5 odstotka. Kitajski se obeta 6,7- oz. 6,4-odstotna rast, Indija pa naj bi bila pred njo s 7,6-odstotno oz. 7,4-odstotno rastjo.