c S
IMF stvari pred gospodarskimi stroški zviševanja carin 21.09.2018 07:27 New York, 20. septembra (STA) - Poslabševanje trgovinskih odnosov ter medsebojno zviševanje carin bi lahko prineslo "velike gospodarske stroške" globalnemu gospodarstvu, je danes posvaril tiskovni predstavnik Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Gerry Rice. IMF sicer po njegovih besedah učinek dodatnih carin med ZDA in Kitajsko še preučuje, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

IMF še nima ocene vplivov novih carin, ki sta si jih ta teden izmenjali ZDA in Kitajska. A bi lahko te imele velike gospodarske stroške, je posvaril Rice.

Ameriški predsednik Donald Trump je ta teden napovedal uvedbo 10-odstotnih carin na 200 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga, Peking pa je nato napovedal protiukrepe v obliki carin na 60 milijard dolarjev uvoza iz ZDA. Obe državi bosta carine uvedli v ponedeljek.

IMF bo 9. oktobra objavil svoje redno poročilo o stanju svetovnega gospodarstva, ki bo vključevalo tudi oceno vpliva trgovinskih vojn na globalno gospodarsko rast.

Sklad ocenjuje, da bodo carine prizadele tako ZDA kot Kitajsko. Prvim je sicer IMF v julijski napovedi za letos napovedoval 2,9-odstotno, za prihodnje leto pa 2,7-odstotno rast. Kitajsko gospodarstvo pa naj bi poraslo za 6,6 oz. za 6,4 odstotka.

"V globalni trgovinski vojni ni zmagovalcev. Pomembno je še naprej iskati skupne rešitve," je še poudaril Rice.