c S
V Tiku Kobarid danes opozorilna stavka, vodstvo poziva k pogajanjem 21.09.2018 08:52 Kobarid, 21. septembra (STA) - V kobariškem proizvajalcu medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo Tik bo danes opozorilna stavka, potem ko vodstvo družbe in sindikat Skei na četrtkovih pogovorih nista zbližala stališč do posameznih stavkovnih zahtev. Štiriurna stavka se bo začela ob 12. uri.

Kot je za medije pojasnil predstavnik sindikata Skei Marko Rušič, sicer zaposlen v tolminskem Metalflexu, se na pogajanjih med vodstvom podjetja ter predstavniki zaposlenih stavkovnih zahtev, ki so jih postavili delavci, niso niti dotaknili, "saj nova direktorica, kot kaže, po vsej verjetnosti niti nima mandata za pogajanja z predstavniki sindikata Skei".

Posledično so se delavci, sicer nezadovoljni predvsem zaradi nizkih plač, odločili, da bodo izvedli napovedano opozorilno stavko. Za dve uri bodo tako prenehali z delom v dopoldanski in popoldanski izmeni.

Stavkovne zahteve so enostavne: vsaj malo zvišati plače in izločiti nekatere dodatke iz osnovne plače, je za STA v sredo povedal sekretar posoškega odbora sindikata Skei Vojko Fon. Tik, ki je v večinski lasti cerkljanske družbe Certa, zaposluje približno 150 delavcev. Nekateri delajo v podjetju že 25 let in več, ves ta čas pa prejemajo zgolj minimalne plače, a še te na način, da jim delodajalec mesečno obračunava in dodaja dodatek do minimalne plače, je dodal.

Direktorica Tika Kobarid Petra Borovinšek je po četrtkovih neuspešnih pogovorih pozvala sindikat Skei k nadaljevanju pogajanj. Kot je dejala, se namreč vodstvo zaveda, da je partnerski odnos med predstavniki delavcev in delodajalcem temelj zadovoljstva delavcev v družbi in pogoj za nadaljnjo uspešno rast in poslovanje družbe.

"V interesu Tika je, da se s sindikati sklene takšen dogovor, ki bo upošteval finančno stanje podjetja in hkrati omogočil višje plačilo zaposlenim za opravljeno delo. To pa bo možno doseči zgolj postopoma, s skupnimi ukrepi, ki bodo izboljšali poslovanje, ter z dvigom produktivnosti v podjetju. Prav zato sem zaprosila za enomesečni odlog stavke, vendar se o tem niso bili pripravljeni pogajati," je dodala direktorica.

V Tiku bodo v času opozorilne stavke spoštovali pravico zaposlenih do stavke in jim to tudi omogočili. V tem času bodo skladno z zakonom zagotavljali najnujnejša dela. Z organizacijo dela v času stavke se bodo še posebej potrudili, da bodo dela tekla kolikor bo le mogoče nemoteno ter da bo nastala škoda zaradi stavke minimalna, so sporočili iz uprave družbe Tik Kobarid.

Skupni prihodki podjetja so lani dosegli 5,6 milijona evrov oz. 14 odstotkov več kot leto prej. Hkrati pa se je čisti dobiček več kot prepolovil na 10.400 evrov. Dodana vrednost na zaposlenega z 20.138 evrov je za polovico nižja od dodane vrednosti na zaposlenega v Sloveniji v letu 2017. Poslovanje v prvih osmih mesecih letos je pod načrti, zato vse napore vlagajo izboljšanje poslovnih rezultatov ter v izpolnjevanje že prejetih naročil in pridobivanje novih poslov, so še pojasnili v Tiku.