c S
ZDA sedaj glavna dobaviteljica soje v EU 20.09.2018 15:26 Bruselj, 20. septembra (STA) - ZDA so z 52-odstotnim deležem sedaj glavna dobaviteljica soje v EU, so danes sporočili v Evropski komisiji. Dogovor o povečanju uvoza ameriške soje v unijo je del julijskega trgovinskega premirja šefa komisije Jean-Clauda Junckerja in ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se ga je prijelo ime "sojina diplomacija".

Komisija je danes objavila najnovejše podatke o uvozu soje, ki kažejo, da so ZDA prehitele Brazilijo in so sedaj največja dobaviteljica te stročnice v unijo. Ameriški delež se je znatno povečal - v enakem obdobju lani je znašal le 25 odstotkov.

Povečanje uvoza ameriške soje je del širšega trgovinskega dogovora, ki predvideva še povečanje uvoza utekočinjenega plina iz ZDA v EU ter vključuje Trumpovo obljubo, da ne bo uvedel dodatnih carin na avtomobile.

Komisija pozorno spremlja trgovino s sojo. Potem ko je v začetku avgusta poročala, da se je uvoz soje med lanskim in letošnjim julijem povečal za 283 odstotkov, je danes sporočila, da se je uvoz iz ZDA povečal za 133 odstotkov glede na obdobje od julija do sredine septembra lani.

Z 52-odstotki je ameriški delež soje v EU sedaj največji, sledi Brazilija s 40 odstotki, Kanada in Paragvaj s po 2,3 odstotka ter Urugvaj z 1,7 odstotka, so še sporočili v Bruslju.

V Evropski komisiji ob tem poudarjajo, da je unija zvesta zavezi, dani v okviru julijskega dogovora predsednikov, ki ga nekateri opisujejo z izrazom "sojina diplomacija".

Za EU je ta stročnica pomemben vir proteinov za krmo živali, na primer piščancev, prašičev in goveda, pa tudi za proizvodnjo mleka. Ameriška soja je za evropske uvoznike privlačna zaradi konkurenčnih cen, izpostavljajo v Bruslju.

To je še ena v nizu potez komisije, da bi ohranila krhko trgovinsko premirje. Pri teh gre sicer zlasti za komunikacijsko strategijo, ne za dejanske nove ukrepe.

Komisija je na primer v dveh ločenih sporočilih za javnost izpostavila podatke o izjemnem povečanju uvoza ameriške soje in krepitvi uvoza utekočinjenega plina iz ZDA v minulem letu ter zaprosila za mandat za povečanje kvote za uvoz govejega mesa brez hormonov iz ZDA.

ZDA in EU sicer zdaj poskušajo julijski dogovor predsednikov Junckerja in Trumpa, med katerima je po neuradnih navedbah dobra kemija, udejanjiti, a za zdaj ni bilo konkretnih rezultatov.

Srečanje ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizerja in evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström minuli teden v Bruslju se je končalo s sicer pozitivnimi, a zelo previdnimi in splošnimi sporočili.

Do konkretnega trgovinskega dogovora je še dolga pot, za jesen ostaja še veliko dela, je minuli teden ocenila komisarka, ki se bo z Lighthizerjem znova sestala prihodnji torek v New Yorku. Še en sestanek je predviden novembra.