c S
Balogh o prodaji zemljišč v Logatcu: Investitor nas ni nikoli kontaktiral 20.09.2018 14:02 Ljubljana, 20. septembra (STA) - Odbor DZ za finance je na današnji seji med drugim obravnaval letno poročilo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za leto 2017. Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh se je na kratko dotaknil tudi primera prodaje zemljišča na območju nekdanje tovarne KLI Logatec prek posrednika. "Investitor ni nikoli kontaktiral DUTB," je zagotovil.

"Investitor ni nikoli kontaktiral DUTB glede nakupa zemljišča v Logatcu, zato DUTB ni mogel neposredno prodati zemljišča investitorju," je danes v odgovoru na vprašanje Luke Mesca (Levica) povedal Balogh. "Informacije glede te transakcije smo prejeli naknadno, ko je bila odločitev tujega vlagatelja že sprejeta," je dodal.

Sporni primer se nanaša na zemljišče propadlega podjetja KLI Logatec, ki ga je leta 2016 DUTB nasledila od nekdanje Factor banke. Gre za zemljišče, na katerem japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries zdaj gradi tovarno medicinskih elastomerov. Kot posrednik je v poslu nastopalo podjetje Svet Re, ki je z nakupom in prodajo zemljišča po občutno višji ceni le nekaj dni kasneje precej zaslužilo, je poročal portal Siol.net.

Mesec je sicer izrazil dvom, da investitor ni pristopil do DUTB. "Ne verjamem vašim navedbam, da do vas tuji investitor ni nikoli pristopil," je dejal in dodal: "Mislim, da je to nekaj, s čimer bi se moral ukvarjati kak drug organ, tudi protikorupcijska komisija."

Balogh je sicer povedal tudi, da so vsa sredstva DUTB objavljena na spletni strani slabe banke, banka pa občasno objavi tudi javni razpis za zbiranje ponudb za terjatve in sredstva. "Informacije so bile na voljo vsem vlagateljem," je dejal.

Prvi mož DUTB medtem ni želel odgovarjati na vprašanja v zvezi s prodajo Istrabenzovih hotelov, saj gre za posel, ki je v teku. Glede očitkov, da DUTB posluje dobro zato, ker so bila nanj prenesena sredstva občutno podcenjena, sedaj pa deluje v ugodnem gospodarskem okolju, pa je spomnil, da je teža DUTB v slovenskem gospodarstvu precejšnja.

Ugodne gospodarske razmere so torej povezane tudi z napori DUTB pri prestrukturiranju in upravljanju sredstev, s katerimi so pred prenosom neustrezno ravnali. Slovensko gospodarstvo bi sicer težje doseglo rast, kot jo je. "Mislim, da je poslovanje DUTB doprineslo h gospodarstvu Slovenije," je še poudaril.

DUTB je sicer v letnem poročilu leto 2017 opisala kot "izjemno leto". S prodajo sredstev in upravljanimi odplačili dolga je DUTB ustvarila 434,7 milijona evrov prilivov, kar predstavlja 21,5 odstotka prenosne vrednosti vseh sredstev. Dosežena je bila rekordna raven dobička po davkih, in sicer 67 milijonov evrov.