c S
V Dubrovniku o pomenu kitajskega turističnega trga 20.09.2018 13:57 Dubrovnik, 20. septembra (STA) - V Dubrovniku se danes končuje tridnevno srečanje ministrov in državnih sekretarjev iz držav centralne in vzhodne Evrope (CEEC) in Kitajske, Slovenijo zastopa Eva Štravs Podlogar z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Udeleženci so izpostavili pomen kitajskega turističnega trga za regijo centralne in vzhodne Evrope, tudi Slovenijo.

Srečanja se udeležuje tudi kitajski minister za kulturo in turizem Luo Shugang, ki je v uvodnem govoru poudaril pomembnost medsebojnega razumevanja. Turizem je po njegovih besedah strateški temelj kitajskega gospodarstva, kar potrjuje tudi dejstvo, da je Kitajska vodilni "outbound" turistični trg. To dejstvo je prepoznala tudi kitajska vlada z odprtjem novega ministrstva za kulturo in turizem v marcu, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Zbrane sta nagovorila tudi madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli, ki sta poudarila pomembnost kitajskega turističnega trga za našo regijo ter pomembnost sodelovanja med državami s ciljem vzpostavitve konkurenčne in atraktivne turistične ponudbe za kitajske turiste.

Pomen kitajskega turističnega trga za Slovenijo je izpostavila tudi Štravs Podlogarjeva. Slovenija namreč skupaj s Hrvaško beleži odlične rezultate na osnovi skupnih promocijskih akcij.

"Te bomo še nadgradili preko podpore, ki sta jo Slovenska turistična organizacija (STO) in Hrvaška turistična organizacijo (HTZ) prejeli preko razpisa evropske turistične komisije za izvedbo promocijske kampanje za povečanje prepoznavnosti regije na kitajskem emitivnem trgu. Aktivnosti promocijske kampanje bodo potekale od oktobra do marca 2019, skupna vrednost predvidenih aktivnosti pa je več kot 200.000 evrov," so pojasnili na ministrstvu.

CEEC predstavlja 16 držav centralne in vzhodne Evrope in Kitajska. Sodelujoče države si prizadevajo okrepiti in razširiti svoje sodelovanje na številnih področjih vključno s trgovino in naložbami, povezljivostjo, financami, kmetijstvom, znanostjo in tehnologijo, zdravjem, izobraževanjem, kulturo, odnosi med ljudmi in lokalnimi povezavami in podobno.