c S
Povišanje vojaških plač pod vprašajem 20.09.2018 13:06 Ljubljana/Gornja Radgona, 20. septembra (STA) - Notranjerevizijska služba ministrstva za obrambo je v ukazu načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Alana Gederja o povišanju plač pripadnikom odkrila neskladje z zakonom. Na ministrstvu rešitve še iščejo, generalštab je na očitke že odgovoril.

Prvega julija letos je zaradi povečanja obsega dela in obremenitev Slovenske vojske začel veljati ukaz načelnika generalštaba Slovenske vojske Alana Gederja, ki je na podlagi 59. člena zakona o službi v Slovenski vojski (SV) pripadnikom SV dvignil mesečno izplačilo za devetnajst odstotkov. Gederjev ukaz, ki ga je potrdila tudi nekdanja obrambna ministrica (aktualna pravosodna ministrica) Andreja Katič, je te dni pod drobnogled vzela vodja notranje revizijske službe obrambnega ministrstva Mojca Ferjančič Podbregar, ki je po informacijah časnika Dnevnik ugotovila neskladja z zakonom o službi v SV v povezavi z 59. členom. To so za časnik potrdili tako na ministrstvu kot na generalštabu. Po njenem mnenju se je na lestvici tistih, ki v SV prejmejo povišico, znašlo preveč pripadnikov.

Načelnik generalštaba Geder je ob izdaji ukaza med drugim povedal, da je Slovenska vojska precej kadrovsko podhranjena, obseg nalog pripadnikov vojske pa se ni spremenil, zaradi česar so obstoječi pripadniki bolj obremenjeni. To je razlog, da je Geder aktiviral 59. člen zakona o službi v SV, ki je plače dvignil skoraj vsem pripadnikom vojske.

Plače se po 59. členu zakona o službi v SV niso dvignile edino tistim, ki delujejo v mednarodnem okolju ali so na izobraževanjih, in tistim, ki so zaposleni v športni enoti oziroma imajo sklenjene kakšne drugačne pogodbe. Mesečno 19-odstotni dvig plač pomeni okrog 2,3 milijona evrov bruto.

Ker je v SV manko vojakov že presegel tisoč pripadnikov, so po Gederjevem mnenju tisti, ki so ostali, pri izpolnjevanju z zakonom predpisanih nalog in dodatnih nalog (varovanje zelene meje, vzdrževanje tehničnih ovir, reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč, prevoz organov...) podvrženi precej povečanemu obsegu del.

Na obrambnem ministrstvu rešitve glede poročila Ferjančič-Podbregarjeve še iščejo, pravna služba generalštaba SV pa je na notranje revizijsko mnenje že odgovorila, navaja Dnevnik. Časnik ob tem dodaja, da je po njihovih informacijah generalštab trdno prepričan, da je Gederjev ukaz skladen z zakonom, Ferjančič-Podbregarjevi pa so med drugim sporočili, da določil v zakonu o službi v SV očitno ni prebrala v celoti.

Minister za obrambo Karl Erjavec zadeve zaenkrat ne želi komentirati, ker bodo o tem govorili v ponedeljek na posebnem sestanku, kjer bodo tudi predstavniki generalštaba, pravne službe SV in pravne službe ministrstva za obrambo. "Tam bo tudi revizorka in bomo pregledali, kaj je s to zadevo. Prepričan pa sem, da si tisti pripadniki Slovenske vojske, ki operativno delujejo, prav gotovo zaslužijo teh dodatnih 19 odstotkov. Ali je bil ukaz pravilno izveden ali ne, pa je stvar preučitve. Ko bomo preučili, bomo, če je prišlo do napake, to napako odpravili, nihče pa ne bo za nazaj kar koli vračal. Moramo pa poskrbeti, da je zadeva za prihodnje pravno čista," je odgovoril na vprašanje STA ob robu današnjega obiska na sejmu Sobra v Gornji Radgoni.

Dnevnik je sicer poročal, da se bosta za iskanje rešitev glede mnenja Ferjančič-Podbregarjeve prihodnji teden sestala Erjavec in načelnik generalštaba Alan Geder, na mizi pa so trije scenariji. Prvi je ta, da bo ministrstvo za mnenje poprosilo računsko sodišče, k čemer se ministrstvo menda najbolj nagiba. Drugi scenarij je ta, da se med mnenjem Ferjančič-Podbregarjeve in številom do izplačila upravičenih vojakov nekako najde neka srednja pot, tretji scenarij pa predvideva ukinitev Gederjevega ukaza, kar pa je po pisanju Dnevnika najmanj verjetni scenarij.

Trenutno je v stalni sestavi SV 6691 pripadnikov. Po kadrovskem načrtu vlade za leto 2018 bi jih moralo biti slabih 700 več, glede na srednjeročni obrambni načrt pa v stalni sestavi SV primanjkuje že čez tisoč pripadnikov. Kot pojasnjujejo v generalštabu, nove pripadnike vneto iščejo na trgu dela, a se mladi zaradi neprivlačnih plač ne odločajo za vojaški poklic.