c S
Jourova Facebooku grozi s sankcijami, Airbnb obljubil pregledne cene 20.09.2018 13:03 Bruselj, 20. septembra (STA) - Evropska komisarka Vera Jourova je danes v Bruslju po pogovorih s predstavniki Airbnb in Facebooka v okviru prizadevanj za izboljšanje varstva potrošnikov izpostavila, da v primeru Facebooka izgublja potrpljenje in zagrozila s sankcijami. Airbnb pa je obljubil spremembe za zagotovitev preglednega navajanja cen do konca leta.

Facebookovi pogoji za uporabo njihovih storitev iz aprila vključujejo zavajajoče informacije o temeljnih značilnostih storitev. Facebook potrošnikom pravi, da uporablja njihove podatke le za izboljšanje njihove "izkušnje", ne omeni pa, da uporablja podjetje podatke v komercialne namene, opozarja komisija.

Facebook je sicer zatrdil, da bo zavajajoče navedbe popravil do decembra, a komisarka poudarja, da je dovolj obljub in da je sedaj čas za dejanja.

"Če spremembe ne bodo v celoti izvedene do konca leta, bom oblasti za varstvo potrošnikov pozvala, naj hitro ukrepajo in kaznujejo podjetje," je poudarila.

Facebooku tako po novem letu grozijo sankcije nacionalnih oblasti, ki se od države do države razlikujejo, je še pojasnila komisarka.

Pogovori z Airbnb so očitno uspešnejši. Evropska komisija in mreža nacionalnih oblasti za varstvo potrošnikov sta Airbnb julija pozvala, naj zagotovi preglednost pri navajanju cen, tako da bo potrošnikom takoj jasno, kakšna je končna cena oziroma kolikšni so stroški za čiščenje.

Prav tako so Airbnb tedaj pozvali, naj jasno zagotovi, da so potrošnikom na voljo vsa pravna sredstva, še zlasti pravica do tožbe gostitelja v primeru osebne ali druge škode.

Airbnb je po navedbah Jourove obljubil spremembe do 18. oktobra. Te spremembe naj bi zagotovile boljšo zaščito potrošnikov do konca leta. Komisarka je potezo Airbnb opisala kot "božično darilo" za potrošnike.

Ta dogovor je del prizadevanj komisije, da bi na spletu veljala enaka pravila kot sicer, in del širšega projekta, "novega dogovora" za krepitev pravic potrošnikov, ki ga je komisija predstavila aprila letos.