c S
Inštituti območju z evrom za letos napovedujejo dveodstotno rast BDP 20.09.2018 13:01 München/Rim/Zürich, 20. septembra (STA) - Gospodarstvo območja z evrom se bo tako v tretjem kot zadnjem četrtletju letos okrepilo za 0,4 odstotka, po enaki stopnji naj bi raslo tudi v prvem trimesečju 2019, napovedujejo inštituti Ifo, Istat in Kof. Celoletna gospodarska rast območja z evrom naj bi se ustavila pri dveh odstotkih. Rast poganjajo investicije.

Investicije bodo v tretjem in zadnjem četrtletju po oceni inštitutov rasle po 0,7-odstotni stopnji, predvsem zaradi ugodnih pogojev financiranja, v prvem trimesečju 2019 pa se bodo okrepile za 0,6 odstotka, so danes sporočili omenjeni inštituti.

Po oceni Ifa, Istata in Kofa bodo naraščajoče cene energije letno stopnjo inflacije v zadnjih dveh četrtletjih zvišale na 2,1 odstotka, nato pa se bo ta v prvem četrtletju prihodnje leto spustila na dva odstotka. Inflacija naj bi se letos ustavila pri 1,8 odstotka.

Zasebna potrošnja gospodinjstev se bo v tretjem trimesečju predvidoma okrepila za 1,3 odstotka, v zadnjem pa za 1,4 odstotka. V celem letu 2018 naj bi se okrepila za 1,4 odstotka. V prvem trimesečju 2019 se bo po ocenah zvišala za 1,3 odstotka.

Industrijska proizvodnja se bo po pričakovanjih v tretjem četrtletju okrepila za 0,6 odstotka, v zadnjem pa nazadovala za 0,5 odstotka. Letošnja rast naj bi bila 0,4-odstotna.

Bruto domači proizvod (BDP) gospodarstva z evrom se je tako v prvem kot drugem četrtletju okrepil za 0,4 odstotka, potem ko je bila povprečna lanska gospodarska rast 0,7-odstotna. Nižja gospodarska rast v letošnjem letu je po pojasnilih inštitutov posledica upada obsega zunanje trgovine.

Inštituti so se ob tem dotaknili tudi trgovinske politike ZDA, ki jo ocenjujejo kot tveganje za svetovno gospodarstvo. Čeprav so trgovinski spori trenutno usmerjeni v Kitajsko, Kanado in Mehiko, utegnejo imeti negativni učinek na celotno svetovno trgovino, so zapisali v Ifu, Istatu in Kofu.