c S
Evropske borze uvodoma blizu izhodišč 20.09.2018 09:58 Frankfurt/Pariz/London, 20. septembra (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel precej umirjeno. Indeksi se zmerno zvišujejo ali pa so blizu izhodišč, medtem ko vlagatelji čakajo na nadaljnje poteze v trgovinskih vojnah ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 9.30 zvišal za 0,26 odstotka. Za enak odstotek je porasel tudi CAC 40 na borzi v Parizu. Medtem je bil frankfurtski DAX 0,09 odstotka višje kot ob koncu sredinega trgovanja, v Londonu pa je FTSE 100 stagniral.

Tečaj evra medtem ostaja pod mejo 1,17 dolarja. V jutranjem trgovanju je bilo treba za en evro na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1680 dolarja, kar je skoraj enako kot v sredo zvečer. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1667 dolarja.

Tudi danes pomembnejših podatkov o stanju gospodarstva v območju z evrom ni pričakovati. V ospredju bodo tako še naprej trgovinske vojne, potem ko je ameriški predsednik Trump v torek naznanil uvedbo novih carin na 200 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga, Peking pa je nato napovedal protiukrepe v obliki carin na 60 milijard dolarjev uvoza iz ZDA. Nadaljujejo se tudi pogajanja med ZDA in Kanado o kanadskem sodelovanju v novem sporazumu Nafta.