c S
V Sloveniji rast brezstičnih plačil 20.09.2018 08:21 Ljubljana, 20. septembra (STA) - V Sloveniji je 54 odstotkov vseh kartičnih plačil izvedenih brezstično, kar je nad evropskim povprečjem; V Evropi je brezstično izvedena skoraj vsaka druga kartična transakcija. Slovenija je letos, od januarja do konca avgusta, zabeležila 89 odstotkov več brezstičnih transakcij kot v enakem obdobju lani.

Kot ugotavlja najnovejša raziskava Mastercarda, brezstična tehnologija še naprej raste kot najbolj široko sprejeta oblika elektronskega plačevanja v zgodovini Evrope. Brezstično plačevanje je na evropski ravni letos glede na lani zabeležilo 97-odstotno rast.

Eno glavnih področij, ki poganja rast brezstičnega plačevanja, so sistemi javnega prevoza. Brezstična plačila tukaj omogočajo hitrejše transakcije in večjo varnost. Število potnikov, ki uporabljajo brezstične kartice za plačevanje javnega prevoza, stabilno raste, medtem ko tehnologija zavzema pomembno vlogo v vsakodnevnem življenju.

"Evropa je vodilna v brezstičnem plačevanju. Kljub različnim ekonomskim situacijam in stopnjam razvoja potrošniki iz različnih držav usklajeno sprejemajo brezstično tehnologijo. Vse pogosteje vidimo, kako različni evropski trgi hitro sprejemajo tehnologijo, ko se poveča zaupanje potrošnikov vanjo," je raziskavo komentiral predsednik Mastercard Europe Javier Perez.