c S
Poziv za izkaz tržnega interesa za gradnjo širokopasovnih omrežij 20.09.2018 07:32 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Ministrstvo za javno upravo je danes v skladu z načrtom razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020 objavilo javni poziv za izkaz tržnega interesa za gradnjo širokopasovnih omrežij. Operaterji ga lahko izrazijo do 19. novembra. Dostop do interneta naj bi po načrtih omogočili 127.259 gospodinjstvom.

Javni poziv operaterjem za izkaz tržnega interesa je namenjen določitvi območij, na katerih bodo lahko uporabljena javna sredstva za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije, so danes sporočili z ministrstva.

Na podlagi odziva operaterjev bo ministrstvo določilo območja, kjer se bo za gradnjo širokopasovnih omrežij naslednje generacije namenilo javna sredstva. Zatem bo objavilo javni razpis za sofinanciranje gradnje.

Operaterji lahko izkažejo zanimanje za gradnjo odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije na območjih po vsej Sloveniji, kjer živi 127.259 gospodinjstev. Gre za območja, kjer še ni ustrezne infrastrukture, ki bi omogočala dostop do širokopasovnih elektronskih komunikacijskih storitev, operaterjem pa niso tržno zanimiva, da bi takšno infrastrukturo zgradili.

Na območjih, kjer ni možnosti dostopa do interneta s pasovno širino vsaj 100 Mb/s, po podatkih ministrstva za javno upravo živi 127.259 gospodinjstev. Od tega je 69.627 gospodinjstev takšnih, da na njihovem območju ni možnosti niti dostopa do interneta s pasovno širino vsaj 30 Mb/s.

Izkazani tržni interes pomeni gradnjo omrežnih priključnih točk za vključena gospodinjstva in njihovo širokopasovno povezavo s hitrostjo vsaj 100 Mb/s oziroma vsaj 30 Mb/s v smeri proti končnemu uporabniku, ki mu je v teh dostopnih hitrostih na voljo ves čas - 24 ur na dan, vse dni v letu. Gospodinjstvom, ki trenutno niso zainteresirana za povezovanje v širokopasovno omrežje naslednje generacije, se omogoči povezovanje v prihodnje.

Izbranim operaterjem, ki bodo za to izkazali zanimanje, bo ministrstvo ponudilo v podpis pogodbo, s katero se bodo zavezali zgraditi ustrezne omrežne priključke na ponujenih območjih in obsegu v roku treh let.

Poziv za izkaz tržnega interesa in navodila v zvezi z načinom prevzema podatkov o gospodinjstvih in z načinom oddaje podatkov o tržnem interesu so objavljeni na spletni strani ministrstva.

Načrt razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020 je vlada potrdila spomladi 2016. Z njim se Slovenija spoprijema z enim od strateških ciljev iz strategije razvoja informacijske družbe do leta 2020, to je do leta 2020 vsem gospodinjstvom v državi zagotoviti dostop do interneta visokih hitrosti. Ob upoštevanju redke in razpršene poseljenosti podeželskih območij, omejitev razpoložljivih tehnologij in z njimi povezanih stroškov gradnje širokopasovne infrastrukture to pomeni, da naj bi 96 odstotkom gospodinjstev zagotovili dostop do interneta s hitrostjo vsaj 100 Mb/s, ostalim pa dostop z najmanj 30 Mb/s.