c S
O podpori Dolencu za guvernerja Banke Slovenije prihodnji teden 20.09.2018 07:34 Ljubljana, 19. septembra (STA) - V nekaterih poslanskih skupinah bodo stališče do kandidata za guvernerja Banke Slovenije Primoža Dolenca, ki ga na to mesto predlaga predsednik republike Borut Pahor, oblikovali prihodnji teden. Za ocene, ali bo ob glasovanju v DZ dobil zadostno podporo, to je 46 glasov poslancev, je še prezgodaj.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes povedal, da Dolenc ni bil njihova prva izbira, pač pa druga. Prihodnji teden ga bodo poklicali na pogovor in se na tej podlagi odločili glede podpore, je dodal.

Podpredsednica LMŠ in poslanka stranke Jerca Korče pa je popoldne na družbenem omrežju Twitter zapisala, da sicer ne želi ocenjevati Dolenca kot kandidata, se pa ji zdi "kratkomalo izguba časa", da predsednik republike predlaga nekoga, ki vsaj glede na pogovore ne izkazuje potrebne parlamentarne večine.

Iz SAB so sporočili, da so pričakovali, "da bo predsednik prevzel aktivnejšo vlogo in za guvernerja predlagal strokovnjaka, ki bi imel v DZ čim širšo podporo". "Izmed kandidatov za guvernerja nihče pozitivno ne izstopa, bi pa strokovnjak s široko politično podporo imeli mirnejši mandat in bi se lahko zaradi te podpore povsem posvetil delu," so sporočili.

V DeSUS so spomnili, da je bil Dolenc njihova druga izbira. Zanje je torej sprejemljiv, se bodo pa o tem še pogovorili, so navedli. V SD in SNS Dolenca podpirajo.

V SDS so ponovili, da ne podpirajo nobenega kandidata, torej tudi Dolenca ne. Prav tako Levica po besedah koordinatorja Luke Mesca vztraja pri stališču, da Dolenca ne podpira.

V NSi bodo svoje stališče sporočili na seji DZ, na kateri bodo poslanci odločali o njegovi kandidaturi. Odgovora SMC pa STA še ni prejela.

Pahor je danes sporočil, da za guvernerja Banke Slovenije predlaga sedanjega viceguvernerja Dolenca, čeprav se zaveda, da v tem trenutku v DZ nima zagotovljene večine glasov. A je ocenil, da bo Dolenc "po prepričljivi javni predstavitvi utegnil dobiti potrebno podporo v DZ". Ta bo predvidoma v ponedeljek.

Na Pahorjev poziv so se prijavili še sedanji viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak, predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

Po posvetovanjih pri Pahorju v začetku septembra je kazalo, da imata največ možnosti Bošnjak in Dolenc. V LMŠ so takrat dali prednost Bošnjaku, druga izbira je bil Dolenc. Enako sta zagovarjala poslanca narodnih skupnosti. V SMC in SD so podpirali oba, v SNS bolj Dolenca. Izrazito proti njemu in proti Jošarju so bili v Levici, v SDS niso podprli nikogar. V SAB in NSi so čakali na Pahorjev uradni predlog.

DZ mora glasovati o predlaganem kandidatu v 30 dneh po predložitvi predloga. Glasovanje je tajno. Če kandidat ni potrjen, predsednik DZ o tem takoj obvesti predsednika države, ki v 14 dneh sporoči predsedniku DZ svojo odločitev o nadaljnjem postopku za izvolitev člana sveta Banke Slovenije oz. v tem primeru guvernerja centralne banke.