c S
Litostroj Power na Češko poslal 40-tonski gonilnik za najmočnejšo črpalno turbino v Evropi 19.09.2018 15:11 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Zaposleni v družbi Litostroj Power so danes na Češko z izrednim cestnim prevozom poslali več kot 40 ton težak gonilnik, namenjen za najmočnejšo črpalno turbino v Evropi v češki hidroelektrarni Dlouhe Strane. Hidroelektrarna, ki se nahaja v pokrajini Moravija, bo z novim gonilnikom proizvedla več kot 300 megavatov moči električne energije.

"Gonilnik, ki smo ga inženirji in delavci ljubljanskega podjetja Litostroj Power pospremili na pot danes, ima premer več kot 4,5 metra. Ker teža gonilnika dosega kar 40 ton, bo gonilnik iz nerjavečega jekla odpremljen z izrednim cestnim transportom," so sporočili iz družbe. V proizvodnji v Ljubljani so ga izdelovali sedem mesecev in pol, pri zahtevnem projektu pa je sodelovalo 60 zaposlenih različnih profilov, je ob nalaganju gonilnika na izreden transport povedal direktor proizvodnje v Litostroj Power Aleksander Jarc.

V podjetju Litostroj Power, v katerem izdelujejo in načrtujejo gonilnike in drugo opremo za hidroelektrarne po vsem svetu, so ponosni, da jim je na podlagi slovenskega in češkega znanja uspelo razviti novo hidravlično obliko gonilnika.

"Natančna obdelava ter varjenje velikih in težkih jeklenih kosov so zahtevali veliko znanja in izkušenj delavcev Litostroj Power. Gonilnik smo izdelali iz dveh ulitkov. Njihova skupna masa znaša kar 48 ton," je pojasnil vodja projekta Benjamin Černoša. Izdelava gonilnika za največji posamični črpalni agregat za hidroelektrarno v Evropi je za podjetje Litostroj Power že drugi rekord v letošnjem letu, saj bodo v kratkem na pot odpremil tudi gonilnik z največjim padcem na Francisovi turbini za projekt Häusling.