c S
KGZS poudarja pomen certificiranega lesa 19.09.2018 13:46 Ljubljana, 19. septembra (STA) - KGZS, pooblaščeni regijski predstavnik za certifikacijo gozdov PEFC v Sloveniji, od leta 2013 podeljuje certifikat za trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Danes so na zbornici poudarili pomen certificiranega lesa, po katerem se povpraševanje krepi, lastnikom gozdov pa prinaša višje odkupne cene. K certificiranju spodbujajo tudi predelovalci lesa.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je od leta 2013, ko je prvič prejela certifikat za trajnostno gospodarjenje z gozdovi, certifikat PEFC podelila 1103 lastnikom gozdov, ki imajo skupaj v lasti 286.000 hektarjev gozdov, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik zbornice Cvetko Zupančič. V državi je sicer preko 450.000 lastnikov ali solastnikov gozdov.

Med temi, ki imajo certifikat, so tudi največji lastniki gozdov v Sloveniji oz. njihovi upravljalci: Slovenski državni gozdovi, Nadškofija Ljubljana, Občina Kočevje, podjetje Ugar, Agrarna skupnost Dovje Mojstrana in lastniki Bornove posesti.

Certifikat po Zupančičevih besedah zagotavlja, da se v gozdu gospodari trajnostno, skladno s predpisi Zavoda za gozdove Slovenije, in da ima les potrdilo sledljivosti do kupca, za lastnika pa to pomeni, da lahko bolje trži les.

Za zasebne lastnike gozdov je pristop k pridobitvi certifikata brezplačen, pristopne izjave so na voljo pri KGZS, plača se le nadomestilo za izdajo certifikata. Strošek za lastnika je 0,5 evra po hektarju plus pet evrov za obdobje petih let - to npr. za 10-hektarsko gozdno posest pomeni 10 evrov. Morajo pa imeti lastniki gozdov ustrezno varno opremo in primerno vodene evidence.

"Počasi postaja ta certifikat tisti, za katerega lastniki gozdov in ostali ugotavljajo, da je potreben in da bi bilo brez njega bistveno manj pridobljenih koristi iz gozda," je še poudaril Zupančič, ki lastnikom gozdov svetuje, naj pristopijo k pridobitvi certifikata.

Direktor zavoda za certifikacijo gozdov PEFC Mihael Koprivnikar je poudaril, da je les iz trajnostno gospodarjenega gozda drugačen, ljudje si tudi želijo, da je tak les označen. Na svetovni ravni je trenutno certificiranih 313 milijonov hektarjev gozda v 49 državah, certifikat ima 750.000 lastnikov gozdov in več kot 20.000 podjetij. V Sloveniji ima certifikat PEFC, ki zagotavlja sledljivost, 52 podjetij.

Slovenski državni gozdovi, ki gospodarijo s približno 234.000 hektarji državnih gozdov, imajo od leta 2007 certifikat FCS za upravljanje z gozdovi, trg pa je zahteval, da dobijo tudi certifikat PEFC. "To pomeni, da so glavno gonilo certificiranja potrošniki, večinoma večji kupci, ki iščejo potrdilo, da je les legalnega izvora in da se z gozdovi korektno gospodari," je dejal Janez Polanc in dodal: "Za Slovenske državne gozdove je najpomembnejše, da na trg prodajamo les, ki je legalnega izvora - da je drevo označeno, odkazano, da ima vsak tovor dobavnico in izdan račun. S tem kupcu zagotavljamo sledljivost lesa."

Direktor podjetja Megales Jure Meglič je poudaril, da certifikat podjetju prinaša dodano vrednost, da je zaupanje vredno podjetje, ki skrbi za dobavo lesa kupcem po legalnih poteh iz gozdov, v katerih se trajnostno gospodari. V Megalesu za certificiran les, za katerega povpraševanje narašča, ponujajo višje odkupne cene. "Ugotavljamo, da bo v prihodnje necertificiran les vedno težje prodajati," je dodal.

Tudi v podjetju LIP Bohinj so prepoznali prednosti certifikata. Kot je poudaril Dušan Petek, so se za certifikat odločili, ker so jih k temu spodbudili končni odjemalci oz. kupci. "Ugotavljamo, da bo na zahtevnih evropskih trgih, kot so Velika Britanija, Nizozemska, Nemčija in Francija, v prihodnje vedno težje prodajati izdelke z necertificiranim poreklom," je opozoril.

KGZS je danes znova dobila certifikat PEFC za trajnostno gospodarjenje z gozdovi, podelil ji ga je direktor certificiranja pri certifikacijskemu organu Bureau Veritas Slovenija Borut Mlakar. Kot je poudaril ob tej priložnosti, je trajnostno gospodarjenje tema, ki je danes vse pomembnejša na vseh področjih, potrošniki pričakujejo, da so podjetja trajna, da so izdelki in storitve, ki jih ponujajo, proizvedeni oz. izvedeni v okolju, ki spodbuja varovanje okolja in izkazuje skrb za naravo, tudi za pravice zaposlenih.