c S
Ahac v Središču ob Dravi odprl novo skladišče za Drogine vložnine 19.09.2018 13:45 Središče ob Dravi, 19. septembra (STA) - Podjetje Ahac je danes v Središču ob Dravi odprlo novo skladišče in posodobljeno proizvodnjo vložene zelenjave, ki jo že nekaj let med drugim tržijo pod odkupljeno blagovno znamko Droga. Naložbo, vredno več kot 800.000 evrov, je podjetje iz Stopč pri Grobelnem financiralo večinoma iz lastnih sredstev, četrtino so načrpali iz evropskih sredstev.

V enoti Gosad že štiri desetletja proizvajajo vloženo zelenjavo, priloge in začimbe, Ahac, sicer znano distribucijsko podjetje za pijačo in hrano, pa je pred sedmimi leti od hrvaške Atlantic Grupe, lastnice Droge Kolinske, odkupil del blagovne znamke Droga. Pred dvema letoma je Ahac odkupil še proizvodne prostore v Središču ob Dravi.

Z današnjim odprtjem novega skladišča so po besedah direktorja Ahaca Romana Moškotevca izkazali strateško namero, da želijo ostati proizvajalec vložene zelenjave pod uveljavljeno blagovno znamko. "Naša strategija je razvoj in ohranjanje perspektivnih slovenskih blagovnih znamk, zato smo se odločili za prehod v proizvodno dejavnost, ki se od takrat vsako leto krepi," je povedal Moškotevc.

Medtem ko je Atlantic Grupa obdržala le štiri najbolj uveljavljene blagovne znamke iz Droginega portfelja, je Ahac prevzel proizvodnjo Droginega ajvarja, vloženih kumaric, paprike, rdeče pese, kislega zelja, kisle repe, mešane solate, feferonov, šampinjonov in citronke. Kot je spomnila vodja poslovne enote Marinka Kolarič Lašič Gosad, povpraševanje po njihovih izdelkih vsako leto narašča.

"Vsako leto nam uspe povečati delež vložnin s slovenskim poreklom. Trudimo se spodbuditi še več lokalnih pridelovalcev, da bi pridelovali zelenjavo za naše izdelke," dodaja vodja obrata s 25 zaposlenimi, kjer poleg blagovne znamke Droga svoje artikle proizvajajo še za nekatere slovenske trgovske verige in njihove lastne blagovne znamke.

Sedanji lastniki obrata so v sedmih letih v prepoznavnost proizvodov, posodobitev proizvodnje in njeno povečanje vložili veliko dela in denarja. "Ker smo vedno uspešnejši, potrebujemo tudi večje prostore, zato smo zgradili samonosilno regalno skladišče za skladiščenje 2595 palet," je danes ob odprtju pojasnil Moškotevc.

Ob novih skladiščnih zmogljivostih so v sklopu naložbe prenovili še sistem ogrevanja, ki je s prehodom na zemeljski plin učinkovitejši in prijaznejši do okolja. Dobili so tudi novo linijo za pranje zelenjave in izboljšano pasterizacijo, kar jim bo omogočilo boljšo predelavo zelenjave in ohranjanje pristnih in naravnih okusov.

Kot je povedal Moškotevc, iz omenjenega obrata 70 odstotkov vseh izdelkov prodajo pod lastno Drogino blagovno znamko, ostalo pa pod slovenskimi trgovskimi znamkami, pri čemer se delež prodaje lastne znamke s ponovnim vstopom na hrvaški trg povečuje.

Podjetje Ahac je sicer eden od največjih slovenskih distributerjev s široko mrežo partnerskega sodelovanja v gostinstvu in trgovini. V njihovem portfelju je okoli 600 različnih uveljavljenih izdelkov, med njimi cela paleta uveljavljenih tujih piv. Skupaj zaposlujejo okoli 100 ljudi, lani pa so beležili 42 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot leto prej.