c S
Pahor za guvernerja Banke Slovenije predlaga Primoža Dolenca 19.09.2018 13:03 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes predsedniku DZ Dejanu Židanu posredoval pismo, v katerem za mesto guvernerja Banke Slovenije predlaga sedanjega viceguvernerja Primoža Dolenca. Pahor ocenjuje, da Dolenc izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Pahor po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin v DZ ugotovil, da v tem trenutku nihče od kandidatov nima zagotovljene večine glasov poslank in poslancev. A je ocenil, da bo Dolenc "po prepričljivi javni predstavitvi utegnil dobiti potrebno podporo v DZ". Ta bo predvidoma v ponedeljek.

Na Pahorjev poziv, ki ga je objavil konec aprila, so se prijavili sedanja viceguvernerja Banke Slovenije Marko Bošnjak in Dolenc, ki začasno vodi svet Banke Slovenije, predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

Sredi minulega tedna so vodje poslanskih skupin koalicije sporočili, da noben kandidat (še) nima zadostne podpore v DZ oz. zagotovljenih 46 glasov poslancev. Premier Marjan Šarec je nato v petek napovedal, da bodo v LMŠ predlagali ponovitev razpisa. Za to so se zavzemali tudi v Levici, podobno so po opravljenih posvetovanjih glede petih prijavljenih kandidatov pri Pahorju namignili v NSi.

Predsednik republike je imel v postopku izbire tudi možnost, da predlaga kandidata, ki se na razpis ni prijavil. Vendar je, kot so navedli v njegovem uradu, po posvetu z vodji poslanskih skupin ugotovil, da tudi nihče od neprijavljenih kandidatov ne uživa zadostne podpore. V javnosti sta se kot možni novi imeni omenjala ekonomista Igor Masten in Damjan Kozamernik.

Pahor se je tako odločil, da ne bo vnovič odložil odločanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije, saj je to enkrat že storil. Aprila se je po posvetu in strinjanju vseh poslanskih skupin odločil, da bo o novem guvernerju odločal novi sklic DZ. O tem je na ustanovni seji DZ 22. junija posebej obvestil tudi poslanke in poslance. Spomnil je, da se javni razpis zaključi 20. avgusta in poudaril, da je "dolžan predlagati kandidata za guvernerja, ne glede na razplet postopka glede imenovanja nove vlade".

DZ mora glasovati o predlaganem kandidatu v 30 dneh po predložitvi predloga. Glasovanje je tajno. Če kandidat ni potrjen, predsednik DZ o tem takoj obvesti predsednika države, ki v 14 dneh sporoči predsedniku DZ svojo odločitev o nadaljnjem postopku za izvolitev člana sveta Banke Slovenije oz. v tem primeru guvernerja centralne banke.

Po posvetovanjih pri Pahorju v začetku septembra je kazalo, da imata največ možnosti Bošnjak in Dolenc. V LMŠ so takrat dali prednost Bošnjaku, druga izbira je bil Dolenc. Enako sta zagovarjala poslanca narodnih skupnosti. V SMC in SD so podpirali oba, v SNS bolj Dolenca. Izrazito proti njemu in proti Jošarju so bili v Levici, v SDS niso podprli nikogar. V SAB in NSi so čakali na Pahorjev uradni predlog.

Predsednik republike je postopke za izbor guvernerja sprožil, potem ko je konec aprila mandat guvernerja predčasno končal Boštjan Jazbec. Ta je odšel na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije.