c S
Davčni dogovor med McDonaldsom in Luksemburgom po mnenju Bruslja legalen 19.09.2018 16:22 Bruselj, 19. septembra (STA) - Evropska komisija je po večletni in poglobljeni preiskavi presodila, da je davčni dogovor med družbo McDonalds in Luksemburgom legalen in ne predstavlja nedovoljene državne pomoči. McDonalds, ki ima svoj sedež v Evropi v Luksemburgu, tam namreč od leta 2009 ni plačal nobenih davkov za svoje franšize v Evropi.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je danes v Bruslju poudarila, da Luksemburg z davčnim dogovorom ni kršil pravil EU, vendar pa je opozorila, da držijo tudi navedbe, da McDonalds v Luksemburgu ni plačeval davkov, kar ni prav z vidika davčne poštenosti, so sporočili iz Bruslja.

S tem se je McDonalds izognil usodi nekaterih drugih ameriških podjetij - Apple, Starbucks in Amazon -, ki so morale po odločitvi Bruslja poplačati večmilijonske davčne obveznosti. Največja kazen je doletela Apple, saj je dosegla 14 milijard dolarjev.

McDonalds naj bi se sicer med leti 2009 in 2013 izognil plačilu okrog milijarde evrov davkov, in sicer tako, da je dobičke nakazoval med računi svojih podružnic in oddelkov.

Luksemburg bo sicer spremembami davčne politike takšne prakse v prihodnje onemogočil, s čimer je zadovoljna tudi evropska komisarka.